Brüksel Havalimanı, Spotter’lar İçin Özel Balkon İnşa Ediyor

Brüksel Havalimanı (BRU), sektörde genel olarak “spotter” şeklinde adlandırılan ve uçakların fotoğraflarını çeken meraklılar için özel iki balkon inşa ediyor.

Yılda yaklaşık 22 milyon yolcuya ev sahipliği yapan ve bunun yanı sıra her gün onlarca meraklının fotoğraf çekmek için ziyaret ettiği Brüksel Havalimanı böylelikle, önemli bir ihtiyacı karşılamış olacak.

Brüksel Havalimanı

Avrupa Birliği’nin önemli merkezlerinden bir tanesi olması sebebiyle bir çok farklı havayolu şirketinin sefer yaptığı bir nokta konumundaki meydan, bu özelliği sebebiyle spotter’ların ayrıca ilgisini çekiyor.

Bu yüzden sadece Belçikalılar değil, diğer ülke vatandaşları da buraya uçak fotoğrafı çekmeye geliyor.

Çektikleri fotoğrafları kendi web sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında yayınlayan; bir bakıma havayolu şirketlerinin ve havalimanlarının ücretsiz bir biçimde reklamını yapmakta olan spotter’lara hem uygun açı yakalayabilecekleri hem de güvenli bir mekân tahsis etmek isteyen yetkililer, havalimanının iki yanındaki iki semtte, Zaventem ve Steenokkerzeel’de iki ayrı yer yaptırıyor.

Bu projeye başlamadan önce geçtiğimiz yıl içerisinde bir anket yaptıran Brüksel Havalimanı, yıl boyunca yaklaşık 1.700 kişiden yanıt aldı.

Spotter’lar ve çevre belediyeleri dinleyen yetkililer, güvenlik ve emniyet hususlarını da göz önünde bulundurarak, ideal yeri seçtiler.

Proje çerçevesinde ayrıca, 25/07 pistinin baş tarafına, spotter’ların otomobillerini park edebilecekleri küçük bir de otopark alanı ayrıldı. Genelde inişlerin yapıldığı bu pist, spooter’lar tarafından özellikle tercih ediliyor.

01/19 pistinin yakınlarına inşa edilecek diğer balkonu kullanacak meraklılar ise, o bölgede bulunan mevcut otoparklardan faydalanabilecek.

Spotter balkonlarının yanlarına, çocuklu aileler için oyun sahaları da planlanmış.

Gerekli izinlerin alınmasının ardından inşaatın bu yıl içerisinde başlatılması hedefleniyor.

Sivil hava taşımacılığının gelişmeye başladığı 1950’li yıllardan beridir oldukça popüler olan uçak fotoğrafçılığı, bir çok havalimanını bu konuyla ilgili olarak özel gözlem noktaları yapmaya yönlendirmişti.

Ülkemizde de konuyla ilgili bir çok kişi ve grup bulunmakla birlikte, uçakların iniş ve kalkışlarının rahatça takip edileceği çok fazla mekân bulunmuyor.

Meraklılar, havalimanlarını gören çevre noktalardan, kendi imkânları dahilinde fotoğraf ve video çekmeye çalışıyor.


Posted

in