Cathay Pacific, Ticarî Stratejisini Yeniliyor

Hong Kong merkezli havayolu şirketi Cathay Pacific, ticarî stratejisini baştan aşağıya yeniliyor.

Şirketin son 20 yıl içerisinde gerçekleştireceği en kapsamlı yeniden yapılanma çalışması olacağı belirtilen proje çerçevesinde Cathay Pacific, 2017 yılının ortasına kadar yedi ana parçaya ayrılacak:

Müşteri, operasyon, ticaret, insan kaynakları, kargo, finans ve strateji ve bilişim teknolojileri.

Bunun yanı sıra bazı kısa menzilli uçuşlar, geçtiğimiz yıl “Cathay Dragon” markası altında hizmet vermeye başlayan alt şirkete devredilecek.

30.000’den fazla çalışana bir e-mail mesajı ile duyurulan yeniden yapılanma süreci sonucunda daha hızlı, daha sade ve daha basit bir organizasyon yapısı elde edilerek, iş yapış şekillerinde büyük değişikliklere gidileceği vurgulandı.

Yapılması planlanan değişikliklerin, yolcuya sunulan hizmetin kalitesinde ise kesinlikle olumsuz yönde bir sonuca yol açmayacağının altı özellikle net bir biçimde çiziliyor.

Bu çerçevede şirket içerisindeki bazı pozisyonlar tamamen kaldırılıp diğer bazıları yeniden tanımlanırken, ihtiyaca yönelik olarak da yeni pozisyonların açılacağı belirtildi.

Söz konusu proje sonucunda, henüz sayı belli olmamakla birlikte, işten çıkarmaların da yaşabileceği gelen haberler arasında.

Cathay Pacific, bölgesinde maruz kaldığı düşük maliyetli taşıyıcı rekabetinin yanı sıra, uzun menzilde de farklı bir çok taşıyıcı ile dişe diş mücadele ediyor.

Körfez’deki taşıyıcıların Güneydoğu Asya pazarına arz ettiği kapasitenin son 10 yıl içerisinde dramatik bir biçimde artması, Cathay’ı bir hayli zorlamakta.

Son olarak 2016 yılının Aralık ayında Çin ile Avustralya’nın imzaladığı “açık semalar” anlaşması, bu pazarda faaliyet gösteren özellikle Çinli havayolu şirketlerinin elini kuvvetlendirirken, Hong Kong’un Çin – Avustralya arasında bir aktarma noktası olma niteliğine darbe vuracak gibi görünüyor.

Dolayısıyla, şirketin dönüştürülerek, önümüzdeki yıllara hazır hale getirilmesi hedefleniyor.

Hatta kulislerde konuşulan bir başka iddiaya göre, Cathay Pacific’in Air China’ya satılması da gündemde.

Halihazırda Cathay’ın %30 oranındaki hissesi Air China’ya ait durumda.

Görünen o ki, ABD ve Avrupa’nın ardından havayolu sektöründeki köklü değişim ve dönüşüm olgusu, Güneydoğu Asya’nın da kapısını çalmış durumda…


Posted

in