Uçan Araba “Vahana”, Bu Yılın Sonunda Test Edilecek

Vahana: Airbus tarafından üretilmesi planlanan “uçan araba”.

Airbus tarafından üretilmesi planlanan uçan arabanın testleri, bu yılın sonunda gerçekleştirilecek.

Geçtiğimiz yıl içerisinde duyurulan Vahana adlı proje çerçevesinde, kendi kendine uçabilen tek kişilik otomobiller üretilmesi hedefleniyor.

Vahana, Sanskritçe’de “Tanrının Arabası” anlamına geliyor.

Küçüklüğümüzde seyrettiğimiz Jetgiller adlı çizgi filmi anımsatan uçan otomobil, dikey olarak kalkış ve iniş yapabiliyor.

Araçta, ön ve arka tarafta dörder adet olmak üzere toplam sekiz pervane bulunuyor.

Uçan arabanın ilk aşamada bir taksi gibi kullanılabileceği belirtiliyor.

Söz konusu proje, geçtiğimiz Aralık ayında Havayolu 101’de değindiğimiz değiştirilebilir kabin projesini de yürüten “A³ by Airbus Group” adlı inovasyon şirketi tarafından geliştirildi.

A³, Airbus’ın, ABD’deki Silikon Vadisi’nde kurduğu inovasyon şirketi.

2017 yılı sonunda test edilmesi amaçlanan Vahana’nın, 2020 yılında üretim aşamasına getirilmesi planlanıyor.

Ancak hava sahalarının son derece sıkı bir biçimde düzenlendiği ve Amazon PrimeAir gibi nispeten daha basit bir araç için dahi operasyonel hava sahası tahsis etmenin güçlüğü düşünüldüğünde, kendi kendine uçabilen otomobil projesinin gerçeğe dönüşebilme ihtimali en azından şimdilik biraz güç görünüyor.

Bununla birlikte, Airbus CEO’su Tom Enders yaptığı açıklamada, bu projeyi çok ciddiye aldıklarını ve nasıl ki insanoğlu bundan 100 yıl kadar önce kent ulaşımını yer altına indirdiyse, gelecek on yıllarda bunun tam tersinin gerçekleşerek kent ulaşımının hava araçlarıyla yapılabilceğini belirtiyor.

Airbus’ın halihazırda sürdürmekte olduğu elektrikli uçak projesini de hesaba kattığımızda, 2020’li yıllarda şehirlerimizde elektrikli motorlara sahip uçan arabaları görmek pek de şaşırtıcı olmayacağa benziyor.


Posted

in

,