Iran Air, Lufthansa ile “Codeshare” Anlaşması Yaptı

Havayolu 101 olarak yaklaşık iki senedir, İran sivil havacılık pazarındaki hareketlenmeyi yakından takip ediyoruz.

Belki de Türkiye’de, bu önemli komşumuzun havacılık sektörünün hızlı bir biçimde canlanabileceğini öngörüp bu konuya kafa yoran ilk biz olduk.

5 Nisan 2015 tarihinde yayınladığımız Ambargo Kalkarsa, Iran Air’e Etkisi Nasıl Olur? başlıklı yazımızı, Iran Air’in özellikle 1970’li yıllardaki parlak dönemine atıfta bulunarak,

“ambargonun hafifletilmesi, sonrasında tamamen kaldırılması ve İran’ın 35 sene sonra yeniden dünya sistemine entegre olması halinde, Iran Air’in hızlı bir gelişim içerisine gireceği söylenebilir.

Önce filonun yenilenmesi, ardından uçuş ağının genişletilmesi ile şirket, kapsamlı bir yeniden yapılanma sürecinden geçebilir.”

cümleleriyle bitirmiştik.

Iran Air’in ilk A321’i, İmam Rıza Türbesi’ni havada tavaf etti.

Yaklaşık iki sene süren zorlu bir pazarlık sürecinin ardından İran dün mutlu sona ulaştı.

EP-IFA kuyruk tescilli Airbus A321 tipi uçak, Iran Air filosundaki ilk resmî uçuşunu dün (17 Ocak 2017) Tahran ile Meşhed arasında gerçekleştirdi.

Uçak, Meşhed’e inmeden önce İmam Rıza Türbesi’ni havada tavaf etti.

Iran Air önümüzdeki günlerde, EP-ITB kuyruk tescilli ilk ATR-72 tipi uçağı ve İran Ulaştırma Bakanı Abbas Akhoundi’nin verdiği bilgiye göre 20 Mart 2017 tarihine kadar da iki adet Airbus A330 tipi uçağı filosuna katmış olacak.

Lufthansa ile Iran Air, “Codeshare” Anlaşması Yaptı

Iran Air filosunu yenilemeye başlarken, uluslararası arenadaki ticarî ilişkilerini de geliştirmeye çalışıyor.

Bu yöndeki en önemli adımlardan bir tanesi yine dün (17 Ocak 2017) atıldı.

Iran Air, Almanya’nın bayrak taşıyıcı şirketi Lufthansa ile codeshare anlaşması imzaladı.

Bu sayede taraflar, birbirlerinin uçuşlarına kendi uçuş kodları vererek bilet satışı yapabilecek.

Frankfurt – Tahran hattında Iran Air’e ait IR1600 ve IR1601 uçuş kodları, Lufthansa’nın LH600 ve LH601 sefer sayılı uçuşlarında kullanılacak.

Yine Iran Air’in IR1602 ve IR1603 şeklinde uçuş kodları, Lufthansa’nın LH602 ve LH603 sefer sayılı Münih – Tahran uçuşlarında kullanılacak.

Codeshare anlaşması 18 Ocak 2017 tarihi itibarıyla devreye girmiş olacak. Yani bu tarihten itibaren yolcular, Iran Air’e ait satış kanalları üzerinden, Lufthansa uçuşu için bilet satın alabilme imkânına kavuşacak.

Halihazırda Lufthansa, Frankfurt – Tahran hattında Boeing 747-400 tipi uçaklarla haftanın her günü; Münih – Tahran hattında ise Airbus A330-300 tipi uçaklarla haftanın üç günü sefer yapıyor.

İranlı bayrak taşıyıcı bu anlaşma sayesinde, Lufthansa gibi son derece güçlü bir yapıya sahip bir havayolu şirketinin uçuş ağına ilk adımını atmış oldu.