Lufthansa ile Etihad Birleşecek mi?

Reuters’in, İtalyan Il Messaggero Gazetesi’ne dayanarak yaptığı bir haberde, Lufthansa ile Etihad Airways arasında ortaklık görüşmeleri yapıldığı iddia edildi.

Habere göre tarafların yöneticileri haftalardır muhtemel ortaklık modelleri üzerinde çalışıyor.

Seçeneklerden bir tanesi, Lufthansa’nın sermaye artırımına gitmesi ve %30-40 civarındaki bir payın Etihad tarafından satın alınması.

İkinci bir seçenekte ise iki şirketin direkt bir biçimde birleşmeye gitmesi değerlendiriliyor.

Lufthansa sözcüsü, haberi “spekülasyon” olarak nitelendirerek herhangi bir yorum yapmaktan kaçınırken, Etihad tarafından henüz bir açıklama gelmedi.

Lufthansa’ya yakın kaynaklar, şirketin zaten şu sıralarda Airberlin’den kiralanan uçakların kendi sistemlerine entegrasyonu ve Brussels Airlines’ın devir alınması süreçleri sebebiyle son derece meşgul olduğunu ve bu yüzden, Etihad ile böylesi bir işbirliğine gitmeyeceğini öne sürüyor.

Hatırlanacağı üzere, yakın bir geçmişe kadar Airberlin ile Etihad Airways arasındaki ortaklık sebebiyle dolaylı yönden de olsa mahkemelik olan taraflar, 2016 yılının Aralık ayında yaptıkları işbirliği ile büyük bir sürprize imza atmıştı.

Aynı günlerde Etihad tarafından bir önemli haber daha gelmiş ve şirket, Avrupa’daki yatırımlarını gözden geçireceğini duyurmuştu.

Zira günümüz itibarıyla Etihad’ın Avrupa’daki yatırımlarından 2,5 milyar Euro civarında zarar ettiği hesaplanıyor.

Etihad’ın Avrupa’daki yatırımlarına ilişkin stratejiyi 2017 yılı Ocak ayından itibaren değiştireceği ve buna paralel olarak şirketin CEO’su James Hogan’ın, takip eden üç ay içerisinde görevini bırakacağı iddia ediliyordu.

Yine aynı çerçevede dile getirilen bir diğer iddia, Etihad’ın Airberlin ve Alitalia’daki hisselerinin Lufthansa’ya satılacağı yönündeydi.

Tüm bunların yapılabilmesi için, IAG – Qatar Airways ortaklığı örneğine benzer bir biçimde, Etihad Airways’in, Lufthansa Group’a %10 oranında ortak olabileceği de yine kuvvetli bir biçimde dile getiriliyordu.

Bakalım bunca farklı seçeneğin hangisi gerçekleşecek? Yoksa tüm bu söylenenler sadece birer iddiadan mı ibaret kalacak?


Posted

in