Dubai Havalimanı’na En Fazla Yolcu Hindistan’dan Geliyor

Yolcu sayısı bakımından dünya genelinde üçüncü sırada bulunan Dubai Havalimanı, en fazla yolcuyu Hindistan uçuşlarından elde ediyor.

Geçtiğimiz Kasım ayı boyunca 6,6 milyon yolcuyu ağırlayan Dubai Havalimanı, bu yolcuların 960 bin adetlik bölümünü Hindistan uçuşlarından sağladı.

Bir başka deyişle, Hindistan pazarı, Dubai Havalimanı’nın neredeyse %15’lik bölümünü oluşturuyor.

Bunda tabii ki en önemli pay, Dubai merkezli Emirates firması.

Daha 2012 yılında kaleme aldığımız bir yazımızda, Emirates’in Hindistan pazarındaki nüfuzuna değinmiştik.

Günümüz itibarıyla bu ülkedeki 9 farklı noktaya haftada toplam 195 uçuş düzenleyen Emirates, açık ara liderliğini sürdürüyor:

  • Ahmedabad (AMD) 10 uçuş/hafta
  • Bengaluru (Bangalore) (BLR) 21 uçuş/hafta
  • Chennai (Madras) (MAA) 21 uçuş/hafta
  • Delhi (DEL) 36 uçuş/hafta
  • Hyderabad (HYD) 21 uçuş/hafta
  • Kochi (COK) 14 uçuş/hafta
  • Kolkata (CCU) 11 uçuş/hafta
  • Mumbai (BOM) 44 uçuş/hafta
  • Thiruvananthapuram (TRV) 17 uçuş/hafta

Şirketin 2015 yılı boyunca Hindistan pazarında taşıdığı yolcu sayısı 5,4 milyona ulaşmıştı. Haftalık uçuş sayılarından da anlaşılacağı üzere, Dubai – Delhi ve Dubai – Mumbai, en yoğun hatlar.

Hindistan merkezli Jet Airways ve Air India’nın aynı yıl içerisinde sırasıyla 7,1 milyon ve 5,6 milyon dış hat yolcusuna hizmet vermişti.

Yukarıdaki tablo bu yüzden, Emirates’in, “Hindistan’ın gayrı-resmî bayrak taşıyıcı havayolu şirketi” şeklinde nitelendirilmesini sağlıyor.

Bununla birlikte; 2016 yılı boyunca Spice Jet, Jet Airways ve Air India tarafından başlatılan yeni seferler de, Dubai – Hindistan pazarının büyümesine önemli katkıda bulundu.

İki ülke arasındaki havacılık anlaşmasına göre her bir ülkenin havayolu şirketleri pazara haftada toplam 65.000 koltuk kapasitesi arz edebiliyor.

Emirates ve FlyDubai bu kapasitenin tamamını kullanırken, Hindistanlı şirketler izin verilen miktarın %90’ına ulaşıyor.

Suudi Arabistan, (470 bin/ay), Birleşik Krallık (460 bin/ay) ve Pakistan (300 bin/ay), Dubai Havalimanı’nda, Hindistan’ı takip eden diğer büyük pazarlar olarak dikkat çekiyor.


Posted

in

,

Comments

One response to “Dubai Havalimanı’na En Fazla Yolcu Hindistan’dan Geliyor”