Lufthansa, Dergi ve Gazeteleri Kaldırdı

Uçak yolculuklarının olmazsa olmaz klişelerinden bir tanesi, yolculara dağıtılan dergi ve gazetelerdir.

Özellikle, her ay onbinlerce adet basılan uçak içi dergilerin yolcular tarafından ne oranda okunduğu tam bir muammadır.

Konuya “tasarruf” açısından yaklaşan Lufthansa, bundan tam bir sene önce uçak içerisinde dağıttığı dergi ve gazetelere ilişkin politikasında değişikliğe gitmişti.

Şirket, Economy Class yolcularına dergi ve gazete dağıtımını durdurmuştu.

Bunun yerine yolculara, içeriğini kendi elektronik cihazlarına indirebilecekleri dijital yayın ortamlarına giriş hakkı sunuluyor.

eJournals adı verilen bu uygulama çerçevesinde yolcular, şu web sayfasındaki ilgili bölüme bilet numarası veya PNR kodu ile birlikte soyadlarını girerek, farklı bir çok içeriğe ulaşabiliyor.

Uçuş tarihinin üç gün öncesinden itibaren dijital içeriğe ulaşıp indirme imkânına sahip olabiliyorsunuz.

Söz konusu içerik, uçuşun sonuna kadar erişilebilir durumda bulunuyor.

Yolcuların kaç farklı eGazete ve eDergi’yi indirebileceği, seyahat ettikleri kabin sınıfı ve Lufthansa’nın sadakat programı olan Miles & More’daki üyelik seviyesine göre değişiyor.

lufthansa-ejournals

Bundan üç yıl kadar önce Türk Hava Yolları da benzer bir girişime imza atmıştı.

Sky Library adı verilen hizmet çerçevesinde Türk Hava Yolları yayınlarına, popüler kitaplara ve mesleki yayınların tamamına ücretsiz ulaşmak çok kolay.

Sky Library uygulamasını iOS veya Android tabletlerinize veya akıllı telefonlarınıza indirebilir veya www.skylibrary.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Türk Hava Yolları en azından şimdilik, Sky Life adlı uçak içi dergisini yolcularına basılı olarak da dağıtmaya devam ediyor.

Doğrusunu söylemek gerekirse, uçak içi dergilerinin okunma oranının bir hayli düşük olduğunu düşünüyoruz.

Seyahatlerimiz sırasında yaptığımız gözlemlerde, özellikle koltuk arkasında uçak içi eğlence sistemi bulunan uçaklarda, yolcuların dikkatinin çok büyük bir oranda buraya yöneldiğini görüyoruz.

Bunun haricinde bir şeyler okumak isteyen yolcular ise genelde kendi kitap ve dergilerini beraberinde taşıyor.

2010 yılındaki bir yazımızda da değindiğimiz üzere, uçak içi dergilerinin tasarruf gerekçesiyle de olsa elektronik ortama taşınmasının kaçınılmaz olduğuna inanıyoruz.

2020’li yıllarda, güvenlik kartları dışındaki basılı materyallerin uçaklardan tamamen kaldırılması, çok da şaşırtıcı olmamalı.

 


Posted

in

Comments

One response to “Lufthansa, Dergi ve Gazeteleri Kaldırdı”