Gategroup, Servair’i Satın Aldı

Çinli havacılık ve lojistik devi HNA Group‘un seyahat sektöründeki büyüme hamlesi dur durak bilmiyor.

22 Aralık 2016 tarihi itibarıyla resmen HNA Group bünyesine giren ikram ve yolcu hizmetleri devi gategroup, Air France’ın ikram firması Servair’i satın aldı.

Taraflar arasındaki görüşmeler, geçtiğimiz Mayıs ayı içerisinde başlamıştı.

HNA Group, Servair’in %49,99 oranındaki bölümü için yaklaşık 300 milyon USD teklif etmişti.

Dün yapılan açıklamaya göre, HNA ve Air France, 237,5 milyon Euro karşılığında el sıkıştı.

Her ne kadar hisse bazındaki dağılım yaklaşık %50-50 olsa da, Servair’in operasyonel yönetimi gategroup’ta olacak.

Tamamen gategroup bünyesinde finanse edilecek olan bir ortaklık anlaşması, 1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek.

Ortaklık sonucunda dünyanın en büyük uçak içi ikram ve yolcu hizmetleri şirketi oluşmuş olacak.

Gategroup böylece 50 ülkede 200 tesiste 40 bine yakın personeliyle 300’den fazla havayolu şirketine hizmet veren bir dev haline dönüşecek.

Grubun yıllık cirosunun 4 milyar Euro’yu aşacağı belirtiliyor.

Servair özellikle Fransa’nın Afrika’daki eski sömürgelerinde son derece kuvvetli bir organizasyona sahip. Gategroup, Servair’i bünyesine katarak, etkinliğini tüm dünyaya yaymış olacak.

HNA Group’un Küresel Genişleme Planı

gategourmet_gategroup_catering vehicle

Gate Gourmet

Hatırlanacağı üzere HNA, yukarıda anlattığımız ortaklıkların yanı sıra, 2015 yılı ortalarında 2,8 milyar USD gibi bir hayli yüksek bir meblağ karşılığında, dünyanın en büyük yer işletme ve kargo handling şirketi olan Swissport‘u satın almıştı.

2015 yılının sonlarına doğru ise HNA bu kez, Brezilyalı düşük maliyetli taşıyıcı Azul’a, 450 milyon USD ödeyerek %23,7 oranında ortak olmuştu.

Aynı tarihlerde, İrlandalı uçak kiralama firması Avolon Holdings de, 2,5 milyar USD karşılığında HNA çatısı altına girmişti.

Satın alma serisine 2016 yılında da hızlı başlayan HNA, geçtiğimiz Şubat ayında ise, elektronik ürünler dağıtıcısı Ingram Micro firmasını 6 milyar USD gibi oldukça yüksek bir meblağ ödeyerek bünyesine katmıştı.

HNA Group yine aynı yılın Nisan ayında, dünyanın en büyük uçak içi ikram ve hizmet firmalarından gategroup‘u satın almak için harekete geçmişti. HNA, gategroup için 1,5 milyar USD nakit ödeme yapmayı teklif etmişti.

2016 yılının Haziran ayına gelindiğinde HNA Group bu kez, Avustralyalı düşük maliyetli taşıyıcı Virgin Australia’ya ortak olmuştu.

HNA Group çatısı altındaki HNA Aviation, 114 milyon USD karşılığında Virgin Australia’nın %13 oranında hissesini satın alıp şirketin yönetim kuruluna bir üye atarken; grubun planları arasında, bu oranı kısa bir süre içerisinde %19,99 seviyesine kadar artırmak da yer alıyordu.

2016 yılının Kasım ayında dev grup bu kez , dünyaca ünlü oteller zinciri Hilton‘un %25 oranındaki hissesini satın almıştı.

HNA bu satın alma işlemi için Hilton’un en büyük hissedarı konumundaki Blackstone Group’a tam 6,5 milyar USD ödemişti.

1993 yılında kurulan HNA Group, özellikle son 10 yıl içerisinde hızla büyüdü.

Grup, dünya genelindeki 110.000 çalışanıyla yılda 25 milyar USD ciro elde ediyor.

HNA Group’un havacılık kolunda Hainan Airlines, Tianjin Airlines, Deer Jet, Lucky Air, Capital Airlines, West Air, Fuzhou Airlines, Urumqi Air, Yangtze River Express, My CARGO, Africa World Airlines ve Aigle Azur gibi şirketler bulunuyor.

Grubun havalimanı kolunda ise Haikou Meilan, Sanya Phoenix, Yichang Sanxia, Weifang Nanyuan, Manzhouli Xijiao, Anqing Tianzhushan ve Tangshan Sannvhe adlı havalimanları yer alıyor.

Bakalım önümüzdeki aylarda, HNA Group’un alışveriş listesinde havayolu sektöründen başka hangi şirketler yer alıyor olacak?


Posted

in

Comments

One response to “Gategroup, Servair’i Satın Aldı”