Air Serbia Airbus A330 (YU-ARA)

Air Serbia’nın New York Uçuşları Nasıl Gidiyor?

Air Serbia – Airbus A330 (YU-ARA)

Sırbistan’ın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Air Serbia, 23 Haziran 2016 tarihinde yapılan sade bir törenin ardından Belgrad – New York seferlerine başlamıştı.

O tarihten önce New York’a yapılan en son sefer 1992 yılında, JAT markası altında gerçekleştirilmişti.

JU500/501 sayılı Belgrad – New York seferleri haftanın beş günü icra edilirken, bu uçuşlarda, Etihad Airways’ten alınarak, Air Serbia filosuna geçtiğimiz haftalarda katılan Airbus A330-200 (YU-ARA) tipi uçak kullanılıyor.

Belgrad – New York uçuşları, efsanevî JAT şirketinin Etihad Airways tarafından satın alınıp, Air Serbia markası altında yeniden yapılandırılmasından sonra başlayan süreçteki en önemli kilometre taşlarından bir tanesi niteliğini taşıyor.

Hatırlanacağı üzere Etihad Airways, 2013 yılının Ağustos ayında JAT’ın %49 oranında hissesini satın almış ve yeni marka Air Serbia, 26 Ekim 2013 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlamıştı.

Air Serbia’nın New York Uçuşları Nasıl Gidiyor?

Air Serbia: Belgrad – New York hat açılış töreni (23 Haziran 2016)

Pek iyi; Air Serbia’nın başlayalı tam altı ay olan New York seferleri nasıl gidiyor?

Şirketin yönetim kurulu başkanı Siniša Mali yaptığı açıklamada, Belgrad – New York uçuşlarının performansından çok memnun olduklarını ve bu hatta beklentilerinin ötesinde talep geldiğini belirtti.

Altı aylık süre içerisinde New York hattında 40.000’den fazla yolcu taşıdıklarını ifade eden Mali, bu önemli parkurda 2017 yılında da rekor sayıda yolcuya hizmet vermeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Air Serbia halen, THY hariç tutulduğunda, Balkanlar’dan New York’a sefer düzenleyen tek millî havayolu şirketi olma niteliğini taşıyor.

Bu sayede, sadece Belgrad çıkışlı ve varışlı yolcular değil, Saraybosna, Üsküp, Sofya, Atina ve Zagrep gibi kentlere seyahat edenler de, New York uçuşları için Air Serbia’yı tercih ediyor.

Belgrad – New York uçuşları yolcuların yanı sıra Sırbistan, İtalya, Türkiye, Rusya, Romanya, Yunanistan ve Hırvatistan çıkışlı ve varışlı kargo ticaretine de imkân veriyor.

Anlaşılan o ki, yeni açılmış olan bu uzun menzilli prestij hat, şirket yönetimini fazlasıyla memnun etmiş durumda.

Siniša Mali, New York seferleri hakkında yaptığı açıklamada ayrıca, önümüzdeki aylarda başlaması planlanan Çin uçuşlarına da değindi.

Mali’nin verdiği bilgiye göre, Sırbistan ile Çin arasında başlatılması planlanan uçuşlar, Çinli havayolu şirketleri tarafından gerçekleştirilecek.

Air Serbia bu uçuşlarda sadece “marketing carrier” olarak yer alacak. Yani bu uçuşlar için bilet satabilecek.

Söz konusu uçuşlar için Air China, Hainan Airlines, China Eastern ve China Southern şirketleriyle görüşmeler devam ediyor.

Bu noktada hemen, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Sırbistan ile Çin arasındaki vizlerin kaldırılacağını da ekleyelim.

JAT: Dünya Sivil Havacılık Tarihinde Bir Yaprak

McDonnell Douglas DC-10

McDonnell Douglas DC-10

Yugoslavya’nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi JAT ilk olarak 1927 yılında Aeroput adıyla kurulmuş ve ilk seferini bundan bir yıl sonra Belgrad – Zagrep arasında yapmıştı.

1930 gibi erken bir tarihte yurt dışı seferlere başlayan şirketin uçuş ağına Viyana, Graz ve Selanik kentleri dahil olmuştu.

1970 yılında Avustralya ve Kanada’ya charter seferleri başlatan JAT, 1975’te de ilk uzun menzilli tarifeli hattını açmıştı:

Belgrad (BEG) – Karaçi (KHI) – Singapur (SIN) – Sydney (SYD)

1987, JAT için bir rekor yılı olmuş ve taşınan yolcu sayısı 4,5 milyona ulaşmıştı. (Aynı yıl THY’nin yolcu sayısı 3,6 milyon civarındaydı)

1990 yılında ise ABD uçuşlarındaki yolcu sayısı yıllık 180.000’e yükselmiş; 61 uluslararası noktaya sefer yapılır hale gelinmişti.

Ancak 1991 yılında Yugoslavya’da başlayan iç savaş her şeyi alt üst etmiş ve aradan geçen 20 yılın ardından JAT, Sırbistan devleti tarafından bir an önce elden çıkarılmaya çalışılan, istenmeyen bir evlat durumuna düşmüştü.

2000’li yılların başlarında neredeyse 10 yıl boyunca JAT için müşteri aranmış, aralarında THY’nin bulunduğu bir çok şirketle görüşmeler yapılmıştı.


Posted

in

Comments

One response to “Air Serbia’nın New York Uçuşları Nasıl Gidiyor?”