Dubrovnik Havalimanı, Ryanair’i Reddetti

Dubrovnik Havalimanı

Balkanlar’ın şirin tatil beldesi Dubrovnik’i dünyaya bağlayan Cilipi Havalimanı (IATA: DBVICAO: LDDU), Avrupa’nın lider düşük maliyetli taşıyıcısı Ryanair ile anlaşamadı.

Aylardır devam eden görüşmeler, başarısızlıkla sonuçlandı.

Dubrovnik Havalimanı Genel Müdürü Roko Tolić yaptığı açıklamada, Ryanair tarafından öne sürülen şartların kabul edilemez ve bir hayli talepkâr olduğunu belirtti.

Tolić, Ryanair’in diğer tüm havayolu şirketlerinden daha düşük ücretler talep ettiğini, ancak tüm şirketlere eşit davranma prensibi çerçevesinde bu isteği geri çevirmek zorunda kaldıklarını vurguladı.

Taraflar arasında yapılan toplantılara, Dubrovnik belediye başkanı ve yerel turizm örgütü de katıldı.

Dubrovnik Havalimanı aslında, yeni hat açan ve/veya uçuş frekansını artıran havayolu şirketlerine bir takım özel indirimler ve teşvikler sağlıyor.

Buna ilave olarak, havayolu şirketinin havalimanına getirdiği yolcu sayısının çokluğuna göre, yer hizmetleri konusunda da fiyat indirimleri sağlanıyor.

Ayrıca, kış sezonu boyunca kente tarifeli sefer düzenleyen havayolu şirketlerinden konma bedeli alınmıyor.

Ryanair geçtiğimiz yaz sezonunun başına kadar, havalimanı konma – konaklama bedellerinin yüksekliğini bahane ederek, Dubrovnik’ten uzak duruyordu.

Bu yüzden bu şirin tatil beldesi, easyJet’in hâkimiyetindeydi.

Dubrovnik Havalimanı ve Ryanair arasında geçtiğimiz aylarda başlayan görüşmelerde, 2024 yılına kadar olan dönemi kapsayan bir anlaşma yapılması söz konusuydu.

Turizm örgütü ve oteller de, Ryanair’in sefer yapmasını istediği noktalara ilişkin görüşlerini iletmişti.

Süreç devam ederken, Ryanair Hat Geliştirme Müdürü Luis Fernandez-Mellado, Dubrovnik’e büyük öneme verdiklerini ve buraya tüm yıl boyunca sefer yapacaklarını açıklamıştı.

Zaten Ryanair halihazırda Hırvatistan’da, Osijek, Pula, Rijeka ve Zadar’a sefer düzenlemekte. Geçtiğimiz yaz aylarında en yoğun dönemde Ryanair’in Hırvatistan çıkışlı haftalık koltuk arzı 10.584’e ulaşmıştı.

Bu açıdan bakıldığında Ryanair, Hırvatistan’da faaliyet gösteren en büyük beşinci havayolu şirketi konumundaydı.

Ancak yukarıda da belirttiğimiz üzere, görüşmeler anlaşmazlıkla sonuçlandı ve Ryanair’in Dubrovnik seferleri bir başka bahara kaldı.

Dubrovnik Havalimanı’nın pazarlıkta elini kuvvetlendiren en önemli etken hiç kuşkusuz ki, son yıllarda göstermiş olduğu performans.

Geçtiğimiz yıla oranla %18 civarında bir yolcu artış oranı yakalayan havalimanının, 2016’yı yaklaşık 2,2 milyon yolcu ile kapatacağı tahmin ediliyor.

Gelecek yıla yönelik olarak easyJet’in Dubrovnik’e dört yeni hat açacağını ve Eurowings, Jet2, Volotea, Condor, Thomson Airways ve Primera Air’in de yeni hat ve uçuşlarla bu destinasyona katkıda bulunacağını hemen ekleyelim.

Havayolu şirketlerinin göstermiş olduğu teveccühe karşılık veren Dubrovnik Havalimanı da, önümüzdeki yaz dönemine girilirken, yeni terminal (C) binasını hizmete sokmaya hazırlanıyor.

Comments

One response to “Dubrovnik Havalimanı, Ryanair’i Reddetti”