Emirates, Premium Economy’yi Hizmete Sokuyor

Emirates – Boeing 777 – İstanbul Atatürk Havalimanı (Ekim 2016)

Uzun menzilde dünyanın en büyük havayolu şirketi olan Emirates, yeni ürünü Premium Economy Class’ın ne zaman hizmete gireceğini açıkladı.

Başkan Tim Clark tarafından verilen bilgiye göre Emirates, önümüzdeki 12 ilâ 18 aylık dönemde Premium Economy hizmetini yolcularının beğenisine sunmuş olacak.

Clark ayrıca, şimdiye kadar hiç sunmadıkları bu yeni ürünün içeriğine ilişkin çalışmaların devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Uçaklarında halen First, Business ve Ecnomy sınıfları bulunan Emirates’in geçtiğimiz Mayıs ayında kamuoyuna duyurduğu Premium Economy planı, sektördeki bir çok uzman için sürpriz olmuştu.

Ancak işin arka planına bakıldığında, düşen petrol fiyatlarının getirdiği negatif etkiyi azaltmanın yollarının arandığı görülüyor.

Zira petrol fiyatlarındaki düşüş, Körfez’deki havayolu şirketleri için adeta iki yanı keskin kılıç haline gelmişti.

Bölgedeki şirketler, bir yandan düşen maliyetler sayesinde rekor kârlara ulaşırken, diğer yandan da artan rekabet sebebiyle bilet fiyatlarını düşürmek ve bunun sonucunda da gelir kaybıyla yüzleşmek durumunda kaldılar.

Bunun yanı sıra, özellikle Emirates’in yolcu portföyünde önemli bir yere sahip bulunan ve gelirleri temel olarak petrole bağlı olan First ve Business Class yolcularının uçak biletine eskisi kadar kolay para harcamaması da, gelir kaybında etkili olan bir diğer etken.

Hatırlanacağı üzere; 2015-16 mâlî yılında 2 milyar USD net kâr elde eden Emirates’in cirosu, son 10 yıl içerisinde ilk kez düşüş kaydetmişti.

Emirates_Economy Class_Boeing 777_Jakarta-Dubai_July 2014_002
Emirates Economy Class

Yıllık ciro 26,2 milyar USD seviyesinden, %3,3 oranında kayıpla, 25,3 milyar USD’ye gerilemişti.

Aynı dönemde şirketin First ve Business Class doluluk oranında ise yıllık bazda 3,2 puan kayıp yaşanmıştı.

Benzer trend 2016 Nisan – Eylül döneminde de devam etmiş ve şirketin 6 aylık kârı, geçen senenin aynı dönemine göre %75 oranında azalmıştı.

Bu gelişmeler ışığında Premium Economy uygulaması Emirates’in gündemine girmiş ve Tim Clark, “Premium Economy Class sayesinde daha fazla bilet fiyatı esnekliğine sahip olabileceklerini ve böylece, düşen petrol fiyatları sonrasında Körfez bölgesinde meydana gelen paradigma değişimine daha kolay adapte olabileceklerini” vurgulamıştı.

Emirates ayrıca geçtiğimiz Ekim ayından itibaren geçerli olmak üzere, belli şartlar dahilinde Economy Class yolcuları için koltuk seçimi işlemini ücretli hale getirmişti.

Emirates, Körfez’deki üç önemli havayolu şirketi arasında Premium Economy Class uygulamasını başlatan ilk şirket olurken, Qatar Airways ve Etihad Airways’in şimdilik bu yönde bir niyetleri bulunmuyor.

Düşen kârlılık oranlarına karşı Körfez havayolları arasında şu ana kadar en cesur ve proaktif davranan Emirates oldu.

Bakalım diğerleri de onu takip edecek mi?

Comments

One response to “Emirates, Premium Economy’yi Hizmete Sokuyor”