Lufthansa Technik ve GE, Polonya’da Yeni Tesis Açıyor

Lufthansa Technik ve GE, Polonya’da tesis açıyor

Lufthansa Technik ve GEGEnx-2B ve GE9X tipi motorların bakım ve onarımı için yaptıkları ortaklık kapsamında kuracakları tesis için, Polonya’nın Sroda Slaska kasabasında bulunan Legnica Özel Ekonomi Bölgesi’ni seçti.

Sektörün bu iki önemli oyuncusu, ilk olarak 2015 Paris Air Show’da duyurdukları bu ortaklık çerçevesinde kurdukları şirketin adını XEOS olarak belirledi.

XEOS, yeni kurulacak tesis için 267 milyon USD yatırım yapacak.

32.500 m2 büyüklüğünde bir alana sahip olan tesisin temeli, 2017 yılının bahar aylarında atılacak.

2018 yılının Eylül ayında hizmete girmesi beklenen tesis ilk aşamada, Boeing 747-8 tipi uçaklarda kullanılan GEnx-2B tipi motorların bakım ve onarımını yapma kabiliyetine sahip olacak.

Boeing 777X uçaklarında kullanılacak olan GE9X tipi motorlara ise, 2021 yılından itibaren hizmet verilmeye başlanacak.

İlk aşamada 220 kişiye iş imkânı sağlayacak tesis tam kapasiteyle çalışmaya başladığında, 500 civarında personele sahip olacak.

Lufthansa Technik’in motor hizmetlerinden sorumlu başkan yardımcısı Bernhard Krueger-Sprengel yaptığı açıklamada, GE ile kurmuş oldukları bu ortaklığın, tarihlerinde önemli bir kilometre taşı niteliğini taşıdığını belirtti.

Polonya Başbakan Yardımcısı Mateusz Morawiecki, XEOS ile ilgili olarak düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Lufthansa ve GE’nin yeni yatırımları için Polonya’yı seçmiş olmasını, ülkelerinin yeni ileri teknoloji projelerine ne kadar açık ve hazır olduğunun bir göstergesi şeklinde yorumladı.

Günümüzde dünya genelindeki 18 işletmecinin filosundaki uçaklarda 500’e yakın GEnx-2B tipi motor bulunuyor.

Ve Polonya’da açılacak bu yeni tesis, temel olarak işte bu tipteki motorlara hizmet verecek.

Bunun yanı sıra, önümüzdeki yıllarda resmen seferlere başlayacak olan Boeing 777X ailesindeki uçaklarda kullanılacak GE9X tipi motorlardan da şimdiye kadar yaklaşık 700 adet sipariş edilmiş durumda.

Bu açıdan bakıldığında yeni kurulan XEOS firması için, 2020’li yıllara yapılan bir yatırım gözüyle bakılabilir.

Lufthansa_technik
Lufthansa Technik

Lufthansa Technik tarafından son yıllarda yapılan ortaklık anlaşmaları gerçekten dikkat çekici.

2016 yılının Mayıs ayında Lufthansa Technik ile Malaysia Aviation Group arasında imzalanan bir ön anlaşma ile taraflar, bölgesel bir uçak bakım ve onarım tesisi kurulmasına ilişkin bir anonim ortaklık oluşturulması amacıyla stretejik işbirliği yapma yönünde ilk adımı atmıştı.

2017 yılında açılması planlanan tesis, Malaysia Airlines’ın Kuala Lumpur Havalimanı’ndaki mevcut sahasında kurulacak ve Boeing 737 ve Airbus A320 ailelerindeki uçak tiplerine hizmet verecek.

Bu gelişmeyi takip eden aylarda ise Lufthansa Technik’in, Asya-Pasifik bölgesinde büyüme kararı duyuldu.

Bölgedeki varlığını güçlendirmek isteyen şirket, stratejik bir kararla Shenzhen (Çin), Singapur ve Narita’dan (Japonya) sonra, Hong Kong’da da bir tesis açtı.

Hong Kong’daki yeni tesisle birlikte Lufthansa Technik, Asya-Pasifik bölgesindeki müşterileri için küçümsenmeyecek bir ağ kurmuş oldu.

Yine 2016 yılının Eylül ayında, easyJet ile Lufthansa Technik arasında varılan anlaşma sonucunda, easyJet filosunda yer alan ve tamamı Airbus A320 ailesinden olan 250’den fazla uçağın teknik bakımlarının, gelecek beş sene boyunca Malta’da yapılmasına karar verilmişti.

Lufthansa Technik Malta, bir Lufthansa Technik (%92) ile Air Malta (%8) ortaklığı olarak 2002 yılında kurulmuştu. 600 civarında personelin görev yaptığı bu tesiste, Airbus A320 ailesinin yanı sıra, Airbus A330/340 ve Boeing 737 serisi uçaklara da hizmet veriliyor.

Bu kadarla da kalmayan Lufthansa Technik, 9 Mart 2016 tarihinde İran Air ile imzalandığı anlaşmaya göre, İran’da bir teknik bakım merkezi kurmak için kolları sıvadı.

İran’da yakın bir gelecekte nihayi bir sonuca varması beklenen büyük Airbus siparişi düşünüldüğünde, Lufthansa Technik’in yapmış olduğu bu girişimin önemi daha iyi anlaşılacaktır.

 

 

 


Posted

in

Comments

One response to “Lufthansa Technik ve GE, Polonya’da Yeni Tesis Açıyor”