Güvenlik Noktalarındaki Öncelikli Geçiş Uygulamaları Gelişiyor

Özellikle ABD’de yaşanan 11 Eylül 2001 saldırısından sonra ön plana çıkan ve son yıllarda küresel çapta artış kaydeden terör olaylarıyla yeniden gündemin üst sıralarına tırmanan havalimanı güvenlik uygulamalarına ilişkin geliştirme çalışmaları devam ediyor.

İşin yolcuları ilgilendiren yanına baktığımızda herkesin aklına, güvenlik kontrolü sırasında beklenen sıkıntılı dakikalar geliyor.

Metal eşyanın yanı sıra diz üstü bilgisayar, kemer, ceket ve bazı havalimanlarında ayakkabıların çıkarılmasına kadar varan uygulamalar, yolcular açısından gerçekten de meşakkatli bir sürece işaret ediyor.

TSA Pre @ Washington Dulles Airport
TSA Pre @ Washington Dulles Airport

Bu sıkıntıyı bir nebze olsun hafifletmek isteyen ABD Ulaşım Güvenlik Dairesi (Transportation Security Administration – TSA), bundan bir kaç yıl önce başlattığı “Precheck” (TSA Pre✓) programını ülke genelinde 180’den fazla havalimanı ve 19 havayolu şirketini içerecek şekilde genişletmiş durumda.

Hızlandırılmış güvenlik taraması imkânı sunan “Precheck” programına katılan yolcuların, havalimanlarındaki güvenlik kontrol noktalarında ayakkabılarını, ince, hafif ceketlerini, diz üstü bilgisayarlarını ve el bagajlarında bulunan sıvıları çıkarmalarına gerek kalmıyor.

tsa-precheck_items

Ancak bunun için yolcuların kişisel bilgilerinin yanı sıra, parmak izlerini vermeleri ve beş yıllık bir süre için 85 USD ödemesi gerekiyor.

Precheck programı, güvenlik açısından sicili bilinen yolcuların kontrol noktalarından rahat bir biçimde geçebilmesini ve bu noktalardaki taramaların daha büyük risk teşkil edebilecek kişilere odaklanmasını amaçlıyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında Alman taşıyıcı Lufthansa bu programa dahil olarak, TSA Pre’nin Avrupalı ilk üyesi ünvanını kazanmıştı.

Günümüz itibarıyla bu programa üye olan havayolu şirketleri şu şekilde:

Aeromexico, Air Canada, Alaska Airlines, Allegiant Airlines, American Airlines, Cape Air, Delta Air Lines, Etihad Airways, Frontier Airlines, Hawaiian Airlines, JetBlue Airways, Lufthansa, OneJet, Seaborne Airlines, Southwest Airlines, Sun Country Airlines, United Airlines, Virgin America ve WestJet.

TSA’in verdiği bilgiye göre, 2016 yılı Ekim ayı içerisinde, TSA Pre✓® programı üyesi yolcuların %97’si, güvenlik taraması noktalarından beş dakikadan daha az bir sürede geçiş yaptı.

Programa üye olan yolcu sayısı ise 4 milyonu aşmış durumda.

CLEAR: Güvenlik Noktalarından Öncelikli Geçiş

ABD’deki havalimanlarında bulunan güvenlik kontrol noktalarından öncelikli geçişte bir başka seçenek ise CLEAR adlı uygulama.

Üye olmak isteyenlerin parmak izinin veya retina haritasının alındığı bu özel geçiş uygulamasının öne çıkan bir çok özelliği bulunuyor.

TSA Pre uygulamasına göre en önemli fark, CLEAR üyesi yolcunun, hangi havayolu şirketi ile seyahat ederse etsin, öncelikli geçişten faydalanabiliyor olması.

Bunun yanı sıra yolcu, güvenlik kontrolü sırasına geldiğinde, doğrudan sıranın en önüne geçme hakkına sahip.

CLEAR
CLEAR

Ayrıca kontrol sürecinde yolcuya, bir CLEAR çalışanı da eşlik ediyor.

Yolcu aynı zamanda TSA Pre üyesi ise, bu uygulama için ayrılmış olan sıranın en önüne geçiyor ve bu sayede ciddi bir zaman tasarrufu elde ediyor.

CLEAR’ın bir dezavantajı, sınırlı sayıda havalimanında bulunması.

CLEAR şu an için Austin, Baltimore, Dallas-Fort Worth, Denver, Detroit, Houston Bush Intercontinental, Houston Hobby, Las Vegas, Miami, Orlando, San Antonio, San Francisco, San Jose, Seattle, Washington Dulles ve Washington Reagan havalimanlarında aktif durumda.

Yakın bir gelecekte Atlanta, Los Angeles, New York JFK ve New York LaGuardia havalimanlarının da programa dahil edilmesi hedefleniyor.

CLEAR üyeliğinin yıllık bedeli 179 USD.

Buna bir aile üyesinin ilave olması için ise 50 USD ödemek yeterli.

Ailenin 18 yaşından küçük üyeleri ise CLEAR’den ücretsiz bir biçimde faydalanabiliyor.

Ayrıca, Delta SkyMiles programına üyesi yolcular, yılda 99 USD ödeyerek CLEAR hizmetinden faydalanabiliyor.


Posted

in

Comments

One response to “Güvenlik Noktalarındaki Öncelikli Geçiş Uygulamaları Gelişiyor”