ABD, Norwegian’a Yeşil Işık Yaktı

Norwegian Boeing 787-9 Dreamliner being assembled and paintedAvrupalı düşük maliyetli taşıyıcı Norwegian Air Shuttle, uzun süredir mücadelesini verdiği transatlantik uçuşları konusunda mutlu sona ulaştı.

ABD Ulaştırma Bakanlığı, İrlanda merkezli Norwegian Air International firmasına, ABD uçuşları için gereken izni verdi.

Böylece geçtiğimiz Nisan ayında geçici olarak verilen uçuş izni, kesinleşmiş oldu.

Amerikalı havayolu şirketleri, Norwegian‘ın transatlantik seferlerine başlamasının, ABD’deki maaşları ve çalışma standartlarını düşüreceğini iddia ediyordu.

Norwegian’ın transatlantik uçuşlarının başlamasıyla birlikte, pazardaki mevcut havayolu şirketleri bilet fiyatlarını düşürmek ve yolculara farklı kabin ve konfor alternatifleri sunmak zorunda kalmışlardı.

ABD Ulaştırma Bakanlığı konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Aleyhte gelen itiraz ve gerekçelere karşın, mevcut kanun ve ikili anlaşmalar çerçevesinde, Norwegian firmasının talebinin reddedilmesinin mümkün olmadığının” altını çizdi.

Bu konunun en ince noktası, ABD’ye uçuş izninin hangi havayolu şirketine verildiği oluyor.

Zira Norwegian her ne kadar ABD’nin bir çok kentine uçabilir durumda olsa da, ikili anlaşmalar çerçevesinde Norveç’in sahip olduğu haklar bunu kısıtlıyor.

Bununla birlikte, iznin Norwegian’ın İrlandalı alt şirketine (Norwegian Air International) verilmesi ve İrlanda’nın bir Avrupa Birliği üyesi olması sebebiyle, söz konusu havayolu şirketi ABD’ye istediği kadar uçuş yapabiliyor.

Şirketin sözcüsü Anders Lindstrom, “bu kararın kendierine ABD’de yeni hat açma imkânı verdiğini ve ilk olarak İrlanda ile ABD arasındaki uçuşları başlatacaklarını” belirtti.

Travelers United adlı tüketici koruma grubunun başkanı Charlie Leocha da, “bu sonuçla birlikte yolcuların daha ucuz biletlere kavuşacağını” vurguladı.

Böylece ABD başkanlık seçimi kampanyası süresince seslendirilen korumacı söylemin yavaşlattığı süreç, serbestlikten yana bir kararla noktalanmış oldu.

Kabin Memurları Derneği (Association of Flight Attendants-CWA) Başkanı Sara Nelson ise bu kararı, “yüzbinlerce havacılık çalışanına yapılmış bir ihanet” olarak yorumladı.

OAG’den Eylül ayında alınan verilere göre, Norwegian’ın Atlantik pazarında gerçekleştirdiği uçuşlar (one-way) bu yıl içerisinde %44 oranında artarak 2.916’a yükseldi.

2014/15 dönemindeki artış ise %34 mertebesinde gerçekleşmişti.

Norwegian’ın Atlantik pazarına girişine itiraz eden ve bu durumun birim gelirlerini negatif yönde etkileyeceğini belirten mevcut havayolu şirketlerinin bu pazardaki yıllık uçuş sayıları ise onbinlerle ifade ediliyor.

Comments

4 responses to “ABD, Norwegian’a Yeşil Işık Yaktı”