İki Yanı Farklı Bir Concorde

Havayolu 101 ekibi olarak farklı tarihlerde iki kez ziyaret ettiğimiz New York “Intrepid Sea, Air & Space Museum” bünyesinde sergilenen G-BOAD kuyruk tescilli Concorde’un ilginç bir hikâyesi var.

Concorde_Havayolu_101
Concorde – New York’ta bulunan Intrepid adlı uçak gemisi müzesinin yanında

Söz konusu Concorde, 1977 yılında British Airways ve Singapore Airlines tarafından kısa bir süreliğine de olsa ortak bir biçimde kullanılmıştı.

Kokpit ekibinin British Airways tarafından sağlandığı uçuşlarda kabin ekibi ise, yarı yarıya, her iki şirketin hosteslerinden oluşmuştu.

Londra Heathrow (LHR) – Bahreyn (BAH) – Singapur (SIN) hattında hizmet veren Concorde’un iskele tarafı (sol) bir Singapore Airlines, sancak tarafı (sağ) ise bir British Airways uçağı şeklinde boyanmıştı.

concorde_g-boad_british-airways_singapore-airlines

26 Ekim 1977 tarihinde British Airways ve Singapore Airlines, Bahreyn aktarmalı olarak ortak uçuş gerçekleştireceklerini açıklamıştı.

Haftada üç sefer olarak planlanan uçuşların ilki 9 Aralık 1977 tarihinde gerçekleştirildi.

İlginçtir, bunu fırsat bilen Hindistan, Concorde’un toprakları üzerinden geçmesi karşılığında Air India için LHR’den ilave slot ve 5. trafik hakkı talep etmişti.

Ancak sadece üçüncü uçuştan sonra, 13 Aralık 1977 tarihinde, Concorde uçuşları iptal edildi.

Zira Malezya devleti, Malakka Boğazı üzerinde meydana gelen sonik patlamalar sebebiyle şikayetçi olmuştu.

Gelgelelim, bu şikâyetin arkasındaki gerçek sebep, Malaysia Airlines’ın Londra hattında yaptığı kapasite artışı talebinin reddedilmesiydi.

concorde_g-boad_british-airways_singapore-airlines_first-flight

Londra (LHR) – Bahreyn (BAH) – Singapur (SIN) hattındaki uçuşlar iptal edilmiş olmasına karşın, Concorde, çift markalı haliyle uçuşlarına devam etmişti.

24 Ocak 1979 tarihinde uçuşlar, rota Malezya üzerinden geçmeyecek şekilde planlanarak yeniden başlamıştı.

İki seneye yakın bir süre devam eden özel Concorde uçuşları, yetersiz yolcu sebebiyle 1 Kasım 1980 tarihinde, bir daha başlatılmamak üzere iptal edilmişti.

O günün parasıyla bu hattın, yılda 2 milyon Pound zarar ettiği açıklanmıştı.