İran’daki Hava Trafiğinin Gelişimine Farklı Bir Bakış

İran'daki havalimanlarındaki uçuş sayısı gelişimi
İran’daki havalimanlarındaki uçuş sayısı gelişimi

Batı dünyası ile İran arasında nükleer enerji konusunda 2016 yılının Ocak ayında varılan anlaşmanın, İran sivil havacılık sektörü üzerinde oluşacak muhtemel etkilerini Havayolu 101’de bir çok defa ele aldık.

Yeni uçak siparişi konusunda sektördeki tahminlerin ötesinde uzayan görüşmelerde artık sona yaklaşılıyor ve bu yıl bitmeden Boeing ve Airbus marka ilk uçakların İran’a teslim edilmesi bekleniyor.

İran yeni uçaklarını beklerken ve  ülke ekonomisi yeniden büyümeye başlarken, Batı ile İran arasındaki ilişkilerin iyice gerginleştiği 2011-2012 döneminde Tahran seferlerini durdurmuş olan bir çok Avrupalı havayolu şirketi, bu önemli kente yeniden uçmaya başladı.

Air France, Lufthansa, Alitalia, British Airways gibi şirketler, İran’la ilişkileri yeniden tesis etmeye yönelik girişimler içerisindeler.

İran’ın küresel sisteme yeniden entegre olma süreci yavaş yavaş hızlanırken, gerek ticarî ve gerekse siyasî açıdan yoğunlaşan görüşmeler, havayolu trafiğine de yansıdı.

2015 yılının Mayıs ayındaki bir haftalık dönem ile 2016 yılının Ekim ayındaki bir haftayı mukayese ettiğimizde, sadece Tahran’a yapılan sefer sayısının 140 adet arttığını görüyoruz.

Haftalık 376 olan uçuş sayısı, yaklaşık %40 oranında bir artışla 516’ya ulaşmış durumda.

Tahran’daki gelişme kadar etkisi olmasa da, Meşhed, İsfahan ve Şiraz’a yapılan uçuşlarda da artış olduğu görülüyor.

Washington Post’ta yayımlanan bir makalede, FlightRadar24 verisi kullanılarak, İran’daki hava trafiğinin gelişimi ele alındı.

Aşağıdaki görsellerden, aradan geçen yaklaşık bir buçuk senelik dönem içerisinde özellikle uçuş frekanslarındaki artış rahatlıkla fark ediliyor.

İran hava trafiği (Mayıs 2015)
İran hava trafiği (Mayıs 2015)
İran hava trafiği (Ekim 2016)
İran hava trafiği (Ekim 2016)

Boeing ve Airbus ile imzalanan mutabakat sözleşmelerinin gerçekleşmesi halinde, 2017 yaz tarifesinden itibaren İran’daki havayolu trafiğinin çok ciddi bir biçimde artacağını tahmin ediyoruz.

Tahran’ın bölgedeki diğer bazı kentler gibi coğrafî açıdan avantajlı bir konumda olduğunu ve hem “kuzey – güney” hem de “doğu – batı” arasında uygun bir aktarma noktası rolü oynayabileceği gerçeğini dikkatlerden kaçırmamak gerekiyor.

İran'daki beş büyük havalimanının gelişimi (2015-16)
İran’daki beş büyük havalimanının gelişimi (2015-16)

Posted

in

Comments

One response to “İran’daki Hava Trafiğinin Gelişimine Farklı Bir Bakış”