Korean Air_Airbus A380_Sky Shop

Havayolu Sektöründe Tâlî Gelirler – 2015

Korean Air_Airbus A380_Sky Shop
Korean Air Airbus A380 – Sky Shop

Havayolu 101’de geçmiş yıllarda bir çok kere havayolu şirketlerinin tâlî (ancillary) gelirlerini konu alan yazılar kaleme almıştık.

Bu yazımızda ise yine aynı konuyla ilgili yayınlanmış güncel bir rapora atıfta bulunacağız.

Idea Works Company ve Car Trawler adlı kuruluşların yaptığı araştırmaya göre havayolları 2015 yılında, bir önceki yıla nazaran %8,7 oranında bir artışla tam 40,5 Milyar USD’lik tâlî gelir elde etti.

Söz konusu araştırma, araştırmacı şirketlerin, 135 farklı havayolu şirketinin 2015 yılı için yayınladığı finansal verilerini incelemesine dayanıyor.

Söz konusu 135 şirket içerisinden 67 tanesinin “Tâlî Gelirler” tanımına uyan gelir beyan ettiği görülüyor.

Yayınlanan rapora göre ise tâlî gelirler şöyle tanımlanıyor:

Yolcuya doğrudan gerçekleştirilen bilet satış gelirlerinin dışında, yolcu deneyimini geliştirmek amacıyla dolaylı olarak gerçekleştirilen satışlardan elde edilen gelirler.

İşte bu tanıma uyan tâlî gelir kalemlerinden elde ettiği görülen 67 global taşıyıcının detaylı bir biçimde incelendiği araştırmaya göre 2015 yılında United Airlines 6,2 Milyar USD’lik tâlî geliriyle zirvede yer alırken, kendisini 4,7 Milyar USD’lik tâlî geliriyle American Airlines, 3,7 Milyar USD ile Delta ve 2,1 Milyar USD ile Air France/KLM izliyor.

Ancak tâlî gelirlerin toplam gelirler içindeki oranına baktığımızda ise Delta veya United gibi Full-Service taşıyıcıların yerine, düşük maliyetli (Low-Cost) taşıyıcıların öne çıktığını görüyoruz.

Amerikan düşük maliyetli taşıyıcılarından bir tanesi olan Spirit, %43’lük tâlî gelir oranıyla zirvede yer alırken, onu, %35,4’lük tâlî gelir oranıyla Doğu Avrupa merkezli düşük maliyetli taşıyıcı WizzAir izliyor.

Spirit Airlines’ın söz konusu %43’lük tâlî gelir oranıyla aslında yolcu başına 51,80 USD’lik tâlî gelir elde ettiğini de vurgulamakta fayda var.

Spirit Airlines_seat selection
Spirit Airlines – Seat selection page

Dolayısıyla ürün çeşitliliği ve inovatif yaklaşımları sayesinde Amerikan havayolu şirketlerinin tâlî gelirler konusunda dünyada lider konumda olduğu söylenebilir.

Tâlî gelirlerin son yıllarda ne kadar artış gösterdiğini görebilmek için bu konuda lider havayollarının geçmiş yıllardaki rakamlarına bakmak yeterli olacaktır.

Zirvedeki sıralama her ne kadar farklı olsa da, 2008 yılında 2,2 Milyar USD tâlî gelir elde eden American Airlines, 1,6 Milyar USD tâlî gelir elde eden United ve 1,5 Milyar USD tâlî gelir elde eden Delta’ya baktığımız zaman, tâlî gelirlerin havayolu sektöründe son on yılda artan önemini daha net görebiliyoruz.

Seyahat etmek isteyen bir yolcunun ilk olarak temasa geçtiği kurum olan havayollarının, son yıllarda bu rekabetçi avantajını gayet iyi kullanarak tâlî gelirlerinde sürekli bir artış ve çeşitlilik yakaladığını söyleyebiliriz.

ancillary_revenue_worldRaporda öne çıkan havayolları ve tâlî gelirlerini oluşturan önde gelen ürünleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  1. Air Canada 2015 yılında Aeroplan adlı sadakat programı çerçevesinde sattığı ödül bilet uygulaması sayesinde tam 548 Milyon USD gelir elde etti.
  2. Allegiant Air 2015 yılında 452.272 gecelik otel odası ve 1.204.982 günlük araç kiralama hizmeti sattı ve bu işlemlerden yaklaşık 40 Milyon USD gelir elde etti.
  3. Delta, 2015 yılının sadece son çeyreğinde Comfort+ adlı koltuk seçeneği ürünü satışından 125 Milyon USD gelir elde etti.
  4. Tatil amaçlı seyahat satışlarına odaklı İngiliz Jet2.com 2015 yılında ağırladığı yolcuların tam %41,5’ine tatil paketi de içeren ürün hizmeti vermeyi başardı.
  5. Qatar Airways, 2015 yılında duty-free ürünleri satışından toplam 528 Milyon USD gelir elde etti.
  6. Southwest Airlines, sadece EarlyBird check-in adlı hizmeti üzerinden 2015 yılında toplam 260 Milyon USD gelir elde etti.
  7. United, 2015 yılında çoğu MileagePlus adlı kredi kartını birlikte pazarladıkları Chase Bank’e olmak üzere toplam 3 Milyar USD değerinde “mil ile satış” gerçekleştirdi.

Araştırma raporunun tamamına ideaworkscompany.com üzerinden ulaşılabilir.


Posted

in

Comments

2 responses to “Havayolu Sektöründe Tâlî Gelirler – 2015”