Uçuş Sırasında Vücudumuza Neler Oluyor?

Uçak yolculuğunun insan vücudu üzerindeki etkilerini biliyor musunuz?

Uçuş boyunca devam eden uğultunun yanı sıra, yaklaşık olarak deniz seviyesinden 2.500 metre yüksekliğe denk gelen bir düşük basınç ortamında, son derece kuru bir havayı teneffüs etmek durumunda kalıyorsunuz.

Özellikle 8 – 10 saati aşan uçuşların, organlarımız üzerinde farklı bir çok etkisi bulunuyor.

İşte tepeden tırnağa, uzun menzilli bir uçuşun insan vücudu üzerindeki etkileri:

Ağız: Kuru hava, insan vücudunda sıvı kaybına (dehidrasyon) sebep olur. Ağzımız kurur. Uçuş boyunca alkollü içeceklerden ve kahveden uzak durmakta fayda var. Ağız kuruluğu, tat alma duyumuzun da üçte bir oranında zayıflamasına yol açar.

Kulaklar: İniş ve kalkış sırasında kabin basıncında meydana gelen değişim, kulakların içerisindeki havanın büzülmesine yol açar. Kulaklar içerisinde oluşan vakum, kulaklarımızın tıkanmasına yol açar. Özellikle bir soğuk algınlığı durumu varsa, östaki borusu tıkanır ve kulaklarda ağrıya yol açar.

Uçuş Sırasında Vücudumuza Neler Oluyor?

Kalp: Bazı yolcular kalp atışı düzensizliği (ritim bozukluğu) yaşayabilir. Bu durum özellikle yüksek tansiyon hastalarında veya uçuş sırasında yoğun bir biçimde alkollü içecek ve kahve tüketenlerde görülebilir.

Burun: Uçak kabinlerinin nem oranının çok düşük olması, salgın hastalıkların yayılmasını kolaylaştırır. Uçuş sırasında, mesela, grip olma ihtimali, yerdekine nispeten 100 kat fazladır.

Dişler: Kabin basıncındaki değişim, dişlerdeki dolgularda ve çürüklerde hava paketçikleri oluşmasına sebep olur. Dişlerimiz “kamaşabilir”.

Mide: Düşük basınç, midenin genişlemesine yol açar. Bu durum, karın kaslarında ağrıya sebep olur. Bunun önüne geçmek için, uçuş öncesinde ve sırasında her türlü gazlı içecekten uzak durmakta fayda var.

Akciğerler: Mide gibi, akciğerlerimiz de uçuş sırasında genişler. Bu durum normalde pek soruna yol açmaz. Ancak astım hastaları için “pnömotoraks” riski bulunmaktadır.

Bacaklar: Uzun saatler boyunca oturmak, konforsuz olduğu kadar sağlık açısından risklidir de. Böyle durumlarda bacaklarda kan pıhtılaşması olabilir ve halk arasında “Economy Class Sendromu” olarak bilinen, Derin Ven Trombozu (deep vein thrombosis) tehlikesi söz konusu olabilir.

Ayaklar: Özellikle fazla kilolu olanların ayakları şişebilir. Bunu engellemek için sık sık ayağa kalkıp hareket etmek faydalı olabilir.


Posted

in

,

Comments

One response to “Uçuş Sırasında Vücudumuza Neler Oluyor?”