Emirates_Economy Class_Boeing 777_Jakarta-Dubai_July 2014_002

Emirates, Koltuk Seçimini Ücretli Hale Getiriyor

Emirates_Economy Class_Boeing 777_Jakarta-Dubai_July 2014_002
Emirates Economy Class

Dünyanın önde gelen havayolu şirketlerinden bir tanesi olan Emirates, koltuk seçimini ücretli hale getiriyor.

Basra Körfezi’ndeki havayolu şirketlerinin en büyüğü konumundaki Emirates, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile, belli şartlar dahilinde Economy Class koltuk seçimini ücretli hale getireceğini duyurdu.

Airbus A380 tipi uçaklarının First Class bölümünde duş, bar, suit tipi koltuk gibi bir çok lüksü barından şirketin bu yönde bir karar alması, sürpriz olarak nitelendirildi.

3 Ekim 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Emirates’in Economy Class yolcuları biletlerini, rezervasyon sistemindeki en düşük iki ücret sınıfından herhangi bir tanesinden satın almışlarsa, koltuk seçimi yapmak için ilave ücret ödeyecek.

Koltuk seçimi ücreti, kısa menzilli uçuşlar (Dubai ile Orta Doğu, Hindistan, Orta Asya arasında) için 50 Dirhem (yaklaşık 14 USD) olurken, Dubai ile Avrupa, Çin, Hong Kong, Güney Afrika gibi noktalar arasındaki orta menzilli uçuşlarda bu ücret 100 Dirhem’e yükseliyor.

ABD, Kanada, Avustralya gibi uzun menzilli uçuşlar için ise koltuk seçimi ücreti 150 Dirhem olarak belirlenmiş.

Çocuk yolcular (2-12 yaş aralığı) için, yukarıda belirttiğimiz rakamların yarısı kadar ücret tahsil edilecek.

Bununla birikte, uçuşa iki gün ve daha kısa bir süre kala, online check-in işlemi çerçevesinde yapılacak tüm koltuk seçimi işlemleri eskisi gibi ücretsiz olacak.

Son yıllarda nispeten düşük seviyelerde seyreden petrol fiyatlarının, Arap ülkelerine ve dolayısıyla bu bölgedeki havayolu şirketleri üzerindeki olumsuz etkisi bilinen bir gerçek.

Körfez’deki havayolu şirketleri, bir yandan düşen maliyetler sayesinde rekor kârlara ulaşırken, diğer yandan da artan rekabet sebebiyle bilet fiyatlarını düşürmek ve bunun sonucunda da gelir kaybıyla yüzleşmek durumunda kaldılar.

Bunun yanı sıra, özellikle Emirates’in yolcu portföyünde önemli bir yer tutan ve gelirleri temel olarak petrole bağlı olan First ve Business Class yolcularının uçak biletine eskisi kadar kolay para harcamaması da, gelir kaybında etkili olan bir diğer etken.

Koltuk seçiminden ücret tahsil etmeye başlaması, yaşanan gelir kaybına karşı alternatif çıkış yolları arayan Emirates’in bu yönde attığı ilk somut adım olarak değerlendiriliyor.

THY, Acil Çıkış Kapısına Denk Gelen Koltuklara Özel Ücret Çıkarmıştı

Türk Hava Yolları - Boeing 777 Economy Class
Türk Hava Yolları – Boeing 777 Economy Class

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz aylarda Türk Hava Yolları (THY) tarihinde belki de ilk kez bir “unbundling”, yani daha çok kâr sağlamak amacıyla bir ürünün parçalarının ayrı ambalajlar içinde satışa sunulması uygulamasına imza atmıştı.

5 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla, THY’nin uzun menzilli bazı hatlarında Economy Class’ta seyahat edecek yolcular acil çıkış kapılarına denk gelen koltukları seçmek istiyorlarsa, bunun için ilave bir ücret ödemek durumunda oluyor.

Bilindiği üzere, acil çıkış kapılarına denk gelen sıradaki koltukların diz mesafesi, Economy Class’ın diğer bölümlerindeki koltuklarına nispeten çok daha fazla.

New York, Houston, Los Angeles, Chicago, San Francisco, Toronto, Miami, Atlanta, Guangzhou, Hong Kong, Pekin, Şanghay, Taipei, Manila ve Tokyo, THY’nin bu yeni uygulamasına dahil olan uzun menzilli hatlar.

Bu hatlarda seyahat edecek olan yolcular, acil çıkış kapısına denk gelen koltuklarda nispeten rahat bir uçuş deneyimi yaşamak istiyorlarsa, standart bilet fiyatına ilave olarak 79 USD’yi daha gözden çıkarmak durumunda.

 


Posted

in

Comments

One response to “Emirates, Koltuk Seçimini Ücretli Hale Getiriyor”