Delta_wifi_onboard_internet_havayolu

İnternet, Avrupa’daki Uçuşlarda da Yaygınlaşacak

İnternet çoktandır, hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından bir tanesi haline geldi.

Seyahat esnasında, internet bağlantısına olan ihtiyaç ortalamanın üzerine çıkıyor.

Belki gidilen yerle ilgili bilgi edinme ihtiyacı, belki haberleri takip etme isteği veya görülen yerlere ilişkin sosyal medya paylaşımları yapma niyeti, bu durumun ardında yatan etkenlerden sadece bir kaçı.

Delta_wifi_onboard_internet_havayolu
Delta Air Lines – Wi-Fi Internet Bağlantısı

Doğal olarak uçak yolcuları da, seyahat sırasında internet bağlantısını talep hale geldiler.

Havayolu şirketleri internet hizmetini ilk aşamada, uzun menzilli uçuşlarda sunmuştu.

Bununla birlikte son yıllarda, kısa menzilli uçuşlarda da internet bağlantısı gündeme gelmişti.

Geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaşılan bir habere göre, 2017 yılı ile birlikte, Lufthansa’nın bazı Avrupa uçuşlarında kablosuz internet hizmeti verilmeye başlanacak.

Söz konusu hizmet, Inmarsat uyduları ile Deutsche Telekom’un yerde bulunan baz istasyonlarını kullanacak. Bilindiği üzere uçaklardaki mevcut internet sistemleri ya uyduları, ya da yerdeki baz istasyonlarını kullanıyor.

Ancak Avrupa’da kullanılmaya başlanacak bu hibrit sistemle birlikte, hem uydular hem de yerdeki baz istasyonları aynı anda kullanılarak, hem yüksek hizmet kalitesi sağlanacak, hem de maliyetler düşürülecek.

Neticede yolcular, dünyanın en yoğun hava sahalarından bir tanesinde, kısa süreli uçuşlarda dahi online olma imkânına kavuşacak.

İnternet hizmeti bakımından Amerikalı havayolu şirketlerinin çok gerisinde kalmış olan Avrupalı taşıyıcıların, zaman içerisinde bu konudaki açığı kapatması hedefleniyor.

Halihazırda ABD iç hat pazarındaki uçuşların dörtte üçünde internet bağlantısı sunuluyor. Avrupa’da ise bu oran son derece düşük bir seviyede bulunuyor.

gogo_inflight internet_research_2016_001
Uçakta İnternet

Dünya genelinde de durum pek farklı değil.

Uçakta internet penetrasyonu %3 gibi bir hayli düşük bir oranda seyrediyor.

Inmarsat ve Deutsche Telekom ortaklığının yanı sıra, ViaSat ve Panasonic de, Avrupa pazarına yönelik yatırım yapan diğer iki büyük teknoloji sağlayıcısı firma.

ViaSat, 2017 ve 2019 yıllarında uzaya göndereceği uydularla Avrupa’daki havayolu şirketlerine kapsamlı internet hizmeti vermeyi planlıyor.

Halen kiralık uydular üzerinden servis sağlayan Panasonic de, kendi uydularını devreye sokarak, kapsama alanını genişletmeyi amaçlıyor.

ViaSat, Inmarsat – Deutsche Telekom’un sunduğundan daha hızlı bir internet bağlantısı sağlayacağını iddia ediyor. Bununla da yetinmeyen şirket, uçaklara takılacak bağlantı cihazlarının maliyetinin kendileri tarafından karşılanacağını belirtiyor.

Bu noktada, Lufthansa’nın Avrupa filosundaki uçaklarda yapılan 250 milyon USD tutarındaki altyapı çalışmasının Inmarsat – Deutsche Telekom tarafından karşılandığını da hemen ilave edelim.

Benzer şekilde, ABD’de havayolu şirketlerinin çok yaygın bir biçimde iş ortaklığı yaptığı GoGo adlı şirket de, altyapı çalışmalarına büyük katkı yaptı ve yapmaya devam ediyor.

“Wi-Fi on board will be free, and telcos and airlines will offer it as an add-on in five to 10 years’ time in order to gain passenger loyalty,” Rupert Pearce, Inmarsat’s CEO, said in an interview.

Yerdeki baz istasyonları üzerinden çalışan sistemlerin her bir uçağa kurulumu yaklaşık 100.000 USD tutarken, uydu bazlı sistemlerde bu maliyet 350.000 USD – 500.000 USD aralığına yükseliyor.

Lufthansa’nın yanı sıra, dünyanın önde gelen düşük maliyetli taşıyıcılarından easyJet de, yakın bir gelecekte, internet hizmeti sunan havayolu şirketlerinin arasına katılacak.

easyJet’ten yapılan açıklamaya göre, konuyla ilgili olarak Inmarsat ile yapılan görüşmeler son aşamaya gelmiş durumda.

easyjet’in en önemli rakibi Ryanair ise, bu konuda “doğru zamanı” beklediğini duyurdu.

Uçakta internet bağlantısı ile ilgili en önemli ticarî tartışma ise, bu hizmetin ücretli mi yoksa bedava mı olacağı noktasında yaşanıyor.

Kimileri, kullanıcı başına düşen ortalama bağlantı hızının belli bir seviyenin üzerine çıkabilmesi ve yatırım maliyetinin karşılanması açısından bu hizmetin paralı olması gerektiğini savunuyor.

Kimileri ise, internetin artık modern insan için hayatın bir parçası haline geldiğini ve internet bağlantısından para almak yerine, bu kanal üzerinden verilecek reklamlarla maliyetin karşılanabileceğine dikkat çekiyor.

Ücretsiz internet bağlantısı aynı zamanda, yolcu sadakati ve memnuniyeti açısından da havayolu şirketlerinin işine yarayabilir.


Posted

in

Tags: