Qantas_Boeing 737_aircraft_Tesla_Model S P90D_electric car

Avustralyalı Qantas, Rekor Düzeyde Kâr Açıkladı

Qantas_Boeing 737_aircraft_Tesla_Model S P90D_electric car“Uçan Kanguru” lakaplı Avustralyalı bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Qantas, rekor düzeyde kâr açıkladı.

Şirketin 30 Haziran’da sona eren mâlî yılındaki vergi öncesi kârı, yaklaşık 1,4 milyar Avustralya Doları’na (1,1 milyar ABD Doları) ulaştı.

Geçtiğimiz yıl bu rakam, bunun yarısı mertebesindeydi.

Qantas böylece, sekiz yıllık bir aranın ardından ilk defa kâr payı dağıtabilir duruma gelirken, şirketin bu performansında uzun zamandır yürütülmekte olan yeniden yapılanma sürecinin etkin olduğu belirtiliyor.

Bu süreç boyunca bir çok personel işten çıkarılmış; kapasite azaltılarak bilet fiyatlarının aşırı derecede düşmesinin önüne geçilmişti.

Ayrıca yapılan akaryakıt hedging anlaşmalarıyla ilave gelir elde edilmişti.

Qantas CEO’su Alan Joyce konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Gerçekleştirdiğimiz dönüşüm sayesinde çok çevik bir yapıya sahip olduk. Yatırımcılarımız için değer yarattık ve geleceğe dönük yatırımlarımız için de sağlıklı bir ortam elde ettik.” şeklinde konuştu.

Qantas bünyesinde beş ana bölüm bulunuyor:

İç hatlar (Qantas Domestic), dış hatlar (Qantas International), düşük maliyetli taşıyıcı (Jetstar), sadakat programı (Qantas Loyalty) ve kargo (Qantas Freight).

Şirketten yapılan açıklamaya göre, bu beş iş grubunun tamamı geçtiğimiz dönemde kâr etmiş durumda.

İş gruplarının EBIT kârları ise sırasıyla 578 milyon AUD, 512 milyon AUD, 452 milyon AUD, 346 milyon AUD ve 64 milyon AUD şeklinde gerçekleşti.

Bu olumlu sonucun ardından, yukarıda da belirttiğimiz üzere Qantas bir yandan hissedarlarına kâr payı dağıtırken, diğer taraftan da yolcu deneyimini güçlendirmeye yönelik olarak kabin içi hizmet unsurlarında yenilikler yapmaya devam edecek.

Qantas Group bünyesindeki yaklaşık 25.000 çalışana da bu başarılı performans için 3.000 Avustralya Doları prim dağıtılacak.


Posted

in

,

Tags:

Comments

One response to “Avustralyalı Qantas, Rekor Düzeyde Kâr Açıkladı”