American_Delta_United_Emirates_Etihad_Qatar_US vs Gulf

Amerika’da Kazanan, Körfezli Taşıyıcılar Oldu

American_Delta_United_Emirates_Etihad_Qatar_US vs GulfAmerikalı üç büyük taşıyıcının (American, Delta, United), Körfez’deki üç önde gelen taşıyıcı (Emirates, Qatar, Etihad) ile girişmiş olduğu mücadele, Körfezli şirketlerin zaferiyle sonuçlandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nicole Thompson yaptığı açıklamada, “Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’la yapılan ‘Açık Semalar’ görüşmelerinin yapıcı bir biçimde geçtiği ve neticede mevcut durumla ilgili olarak herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek bulunmadığına” karar verildiğini duyurdu.

Açıklamada, “Amerikalı taşıyıcıların kaygılarının dikkate alındığı ancak mevcut Açık Semalar politikasının hem seyahat eden yolcular, hem de Amerikan havacılık sanayii, şehirler ve genel olarak Amerikan ekonomisi için büyük faydalar sağlandığı” belirtilerek, artan seyahat sayısı, ticaret hacmi ve istihdam miktarına vurgu yapıldı.

Böylelikle, uzun zamandır tarafların havayolu şirketleri arasında uzun zamandır devam çekişme, Emirates, Qatar ve Etihad’ın lehine sonuçlanmış oldu.

Süreç Nasıl Gelişti?

Hatırlanacağı üzere American Airlines, Delta Air Lines ve United Airlines’ın başını çektiği ve ABD’deki bazı işçi örgütlerinin de desteklediği Partnership for Open & Fair Skies adlı inisiyatif, Obama hükûmetinin Katar ve BAE ile olan Açık Semalar anlaşmasını gözden geçirmesi ve taraflar arasındaki görüşmeler devam ettiği müddetçe Emirates, Etihad ve Qatar Airways’in ABD’de yeni hat açmasına izin verilmemesi gerektiğini savunuyordu.

Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı, Körfez’deki taşıyıcılarla resmî bir görüşme süreci başlatılmasına gerek olmadığı kararına varmıştı.

Bunun yerine, taraflar arasında Temmuz ayı içerisinde (BAE ile 18 ve 19 Temmuz, Katar ile 25 Temmuz) yapılacak gayrıresmî görüşmelerde, havacılık konularının gündeme getirilmesi uygun görülmüştü.

Bakanlığın bu kararı, Emirates, Etihad ve Qatar Airways’e en azından şimdilik rahat bir nefes aldırmıştı.

Emirates, Etihad ve Qatar'ın, ABD pazarındaki gelişimi
Emirates, Etihad ve Qatar’ın, ABD pazarındaki gelişimi

Bu üç şirket halihazırda ABD’deki 12 farklı havalimanına haftada yaklaşık 210 uçuş gerçekleştiriyor. 2008 yılında bu rakam 40 civarındaydı.

Emirates ABD’de 10 farklı noktaya uçarken, Qatar Airways sekiz ve Etihad ise altı destinasyona sefer yapıyor.

1.200 civarında turizm şirketini temsil eden ABD Seyahat Birliği Başkanı Roger Dow yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığı’nın bu kararının, American Airlines, Delta Air Lines ve United Airlines için bir yenilgi anlamına geldiğini ve sonuçta Amerikan halkının kazandığını vurgulamıştı.

Havayolu 101’de uzun zamandır takip etmekte olduğumuz bu konuyla ilgili olarak aşağıdaki yazılarımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz:

EMIRATES VE ETIHAD’IN, AB VE ABD’YE KATKISI

AMERIKALI HAVAYOLU ŞIRKETLERI 70 MILYAR USD YARDIM ALDI

KÖRFEZ’DEKI HAVAYOLLARININ AMERIKA HATLARI ZARAR MI EDIYOR?

KÖRFEZ’E UÇUŞ YAPAN AMERIKALI ŞIRKET KALMAYACAK

ABD’DE, QATAR AIRWAYS ALEYHINE SERT BIR İLAN VERILDI

EMIRATES | SIR TIM CLARK MEDIA CONFERENCE ON ‘WHY THE BIG 3 U.S LEGACY CARRIERS ARE WRONG’

EMIRATES, AKARYAKIT SÖZLEŞMELERININ AYRINTILARINI AÇIKLADI

EMIRATES, AVRUPA ÜZERINDEN AMERIKA PAZARINDA BÜYÜYEBILIR

HOW SUBSIDIZED GULF COMPETITION COSTS AMERICAN JOBS

Comments

One response to “Amerika’da Kazanan, Körfezli Taşıyıcılar Oldu”