jetblue-tailfins-blueberries

JetBlue, Trans-Atlantik Uçuşlarına Hazırlanıyor

jetblue-tailfins-blueberries
JetBlue

Geçtiğimiz günlerde 30 adet Airbus A321 siparişi (liste fiyatına göre değeri 3,6 milyar USD) vererek dikkatleri çeken JetBlue, uçuş ağını genişletmeye hazırlanıyor.

Uçakların 15 tanesi mevcut motor seçeneği ile (CEO: current engine option), geri kalan 15’i ise yeni motor seçeneği ile (NEO: new engine option) teslim alınacak.

JetBlue’nun A321’leri, Airbus’ın ABD’deki tesislerinde (Mobile, Alabama) üretilecek.

Yeni teslim alınacak A321’lerin yarısında, şirketin “Mint” adını verdiği Business Class hizmet konsepti yer alacak. Siparişin diğer yarısındaki kabin opsiyonu henüz kesinleşmemekle birlikte, o uçaklarda da çok büyük ihtimalle Mint konsepti bulunacak.

Yeni alınacak uçaklarla birlikte JetBlue filosunu genişletirken bir yandan Business Class hizmet seviyesini artırmayı, diğer taraftan da Atlantik ötesi uçuşlara başlamayı planlıyor.

Airbus A321 First Flight - Mobile, Alabama
ABD’de üretilen ilk A321 deneme uçuşu yapıyor – Mart 2016

Yeni A321’ler temel olarak ABD’nin doğu ve batı kıyısında bulunan hatlarda kullanılacak. Bununla birlikte, ilave yakıt tankı monte edilerek, klasik A321’lere göre menzili uzatılabilen bu uçakların (A321LR), ABD’den Avrupa’ya yapılması muhtemel uçuşlarda da hizmet verebileceği söyleniyor.

Söz konusu seferlerin en erken 2019 – 2020 yıllarında başlayabileceği belirtiliyor.

Aslına bakacak olursak, 30 uçaklık bir sipariş pek de büyük sayılmaz. Ancak bu çerçevede JetBlue’nun yapmayı planladığı stratejik hamle, bu siparişi son derece önemli hale getiriyor.

 

Zira “üç büyükler” olarak adlandırılan American Airlines, Delta Air Lines ve United Airlines haricinde, ABD – Avrupa arasında sefer yapan Amerikalı taşıyıcı bulunmuyor.

JetBlue’nun trans-atlantik pazarına girmesi, hem hizmet kalitesi hem de bilet fiyatları açısından yolcular için büyük fayda sağlayabilir.

Aynı zaman şirket, bu pazarda başarılı olması halinde toplam cirosunu ve kârlılığını müspet yönde geliştiirebilir.

Jetblue_mint_logoJetBlue Premium: Mint

JetBlue’nun Mint adlı Business Class konseptind, beş sırada toplam 16 koltuk bulunuyor.

Bir, üç ve beşinci sıra, 2-2 düzenine sahip ve koltuklar tamamen yatabiliyor.

Asıl sansasyonel olan ise, iki ve dördüncü sıralarda özel süit şeklinde tasarlanan bölümler. Bu sıralardaki koltuklar 1-1 düzeninde tasarlanmış.

İlk olarak New York JFK ile San Francisco ve Los Angeles arasındaki seferlerde 11 adet A321 ile başlatılan (15 Haziran 2014) bu hizmet ile birlikte JetBlue, ABD iç hatlarında yolcularına özel süit sunan ilk havayolu şirketi ünvanını kazanmıştı.

Yeni premium sınıfta tamamen yatan koltukların yanı sıra, tapas stili bir ikram menüsü ve özel konfor kitleri (amenity kit) de yolcuların beğenisine sunulmuştu.

Comments

One response to “JetBlue, Trans-Atlantik Uçuşlarına Hazırlanıyor”