Qantas, Q Card Okuyucuları Kaldırıyor

Qantas Q Card Okuyucu
Qantas Q Card Okuyucu

Bundan altı sene kadar önceydi.

Qantas’ın yeni nesil check-in uygulaması tanıtılmış ve biz de bunu Havayolu 101’de övgüyle ele almıştık.

1 Ağustos 2010 tarihinde ilk olarak Avustralya’nın Perth kentinde ve iç hat uçuşları kapsamında başlatılan uygulamanın temeli, Qantas’ın sık uçan yolcu programına dayanıyordu.

Programın en üst segmentinde yer alan yaklaşık 100.000 “Premium” üyeye, Q Card adı verilen ve içine bir akıllı çip entegre edilmiş olan yeni üye kartları dağıtılmıştı.

Q Card ile havalimanına gelen yolcu, kartını bu uygulama için ayrılmış olan kioska yaklaştırdığı anda check-in işlemi otomatik olarak yapılmış oluyordu.

Ayrıca check-in’in detayları, üye yolcunun cep telefonuna da bir kısa mesaj olarak iletiliyordu.

Bu işlem neticesinde Q Card bir “elektronik boarding pass” haline geliyor ve üye yolcu Q Card ile boarding işlemini de halledebiliyordu.

Tazmanya uçuşları için ayrılan cihazların, pasaport okuma özelliği de bulunuyordu.

Qantas, Q Card Okuyucuları Kaldırıyor

Qantas Q Card Pasaport Okuyucu
Qantas Q Card Pasaport Okuyucu

Ancak son beş – altı yıl içerisinde teknoloji o kadar hızlı gelişti ve kullanıcı alışkanlıkları öylesine değişti ki, Qantas, havalimanlarına yerleştirmiş olduğu Q Card okuyucuları kaldırma kararı aldı.

Bu kararın alınmasında, yolcuların check-in uygulaması için çok büyük oranda mobil uygulamaları kullanmaya başlamasının büyük rolü var.

Avustralya havalimanlarındaki Q Card okuyucular, önümüzdeki 12 ay içerisinde tamamen devre dışı kalacak.

Böylece, 2010 yılında geniş kapsamlı ve doğru bir strateji kapsamında hizmete verilen ve Qantas CEO’su Alan Joyce tarafından haklı bir biçimde “çığır açıcı” şeklinde nitelenen ileri teknolojili bucihazlar, kısa sayılabilecek bir süre içerisinde demode hale gelmiş oldu.

Neticede, hızlı internetin yaygınlaşması ve akıllı telefon teknolojisi ve ilgili uygulamalardaki gelişmeler, uçak yolcularının check-in sürecini temelden değiştirmiş durumda.

Yolcular check-in sürecini havalimanına gelmeden önce hallederek, havalimanında bu iş için harcadıkları zamanı en aza indirmenin yollarını arıyor.

Dolayısıyla, gerek havayolu şirketleri ve gerekse havalimanı işletmecileri, geleceğe dönük planlamalarında yeni teknolojiler çerçevesinde değişen yolcu alışkanlıklarını mutlaka dikkate almak durumundalar.


Posted

in

,

Tags:

Comments

One response to “Qantas, Q Card Okuyucuları Kaldırıyor”