Uzakdoğu Havalimanlarında Robot Devrimi

Cyberdyne temizlik robotu, Tokyo Haneda Havalimanı'nda iş başında...
Cyberdyne temizlik robotu, Tokyo Haneda Havalimanı’nda iş başında…

Tokyo Haneda Havalimanı (IATA Kodu HND), yolcu terminallerinin temizliğinde Cyberdyne şirketi tarafından üretilen temizlik robotlarını kullanacak.

Ürünün öncelikle iç hatlar terminalinde denenmesinin ardından, 24 saat faaliyette olan dış hatlar terminalinde de kullanılacağı öğrenildi.

Bu özel temizlik robotu, Japonya’da Haneda ve Narita da dahil olmak üzere birden çok havalimanında terminal işletmeciliği yapan Japan Airport Terminal Company şirketinin robot üreticisi firma Cyberdyne ile girdiği işbirliği neticesinde geliştirildi.

Robot şu günlerde, Haneda Havalimanı dış hatlar terminalinin 147 ve 148 nolu kapıları arasındaki bölgede testlere tabi tutulmakta.

Öte yandan şirketin web sitesine bakıldığında, aynı robotun 2015 yılında 10,2 milyon yolcu ağırlayan Chubu Havalimanı’nda da (IATA Kodu: NGO) kullanıldığı görülmekte.

Uzakdoğu Asya’daki bir diğer teknoloji öncüsü ülke olan Güney Kore’nin giriş kapısı niteliğindeki Incheon Havalimanı da (IATA Kod: ICN), bu tip gelişmelere ev sahipliği yapmakta.

Üstelik biraz daha iddialı amaçlar için!

Incheon Havalimanı işletmecisi Incheon International Airport Corporation (IIAC), 2017 yılı Ağustos ayına kadar 15 adet robotu test edecek.

Bunlardan beş tanesi havalimanı yolcularının yön bulmalarına yardımcı olurken, beş tanesi bagaj elleçleme işlemlerinde görev alacak. Geriye kalan diğer beş tanesi de temizlik robotu olacak.

IIAC ayrıca gelecekte robotları havalimanlarındaki güvenlik taraması, biniş (boarding) kartı sağlanması ve özel yolcu salonlarındaki (lounge) yolculara, yiyecek ve içecek ikramında bulunulması gibi amaçlarla da kullanmayı hedefliyor.

Robotlar, Güney Kore’nin en değerli ve büyük dördüncü markası olan LG tarafından geliştirilmekte.

Kalabalıklar arasında hareket edebilip Korece, İngilizce, Çince ve Japonca konuşabilecek olan robotlar, havalimanının açıldığı yıl olan 2001 yılından beri yolculardan gelen şikâyetlerin veri olarak kullanılması yoluyla, yolcuların sorularına cevap verebilecek şekilde programlanmakta.

Ayrıca robotlar arasında anlık bilgi akışının da sağlanarak, bir robotun yolculara yardımcı olamadığı durumlarda bir diğer robotun yardımcı olmaya çalışması gibi ileri düzey karmaşıklık derecesinde işlevlerin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Amsterdam’da “Robot Spencer” İşbaşında

KLM_SPENCER_Amsterdam_Schiphol_First_Deployment_Nov 2015
KLM – Spencer adlı robot, Amsterdam Schiphol Havalimanı’ndaki deneme sırasında – Aralık 2015

Öte yanda Amsterdam Schiphol Havalimanı’nda, çevresini haritalayabilme kabiliyetine sahip Spencer adında bir robot, kapılara giden yolda yönlerini kaybeden yolculara yardım ediyor.

Beş farklı Avrupa Birliği ülkesinden gelen bilim adamlarının ortak çalışmasıyla geliştirilen robot, 1 Aralık 2015 tarihi itibariyle Schiphol’deki test çalışmalarına başlamıştı.

Deneme sürecinin ardından 2016 yılı Mart ayında projenin tamamlanarak, Spencer’ın resmi olarak hizmete alınması planlanıyordu.

Robot Spencer, etrafında bulunan cam duvarları, yerde başıboş bırakılmış bavulları ve önüne çıkacak insan kalabalıklarını tespit edebilme yeteneğine sahip.

Toplamda 4.2 milyon Euro’luk bütçesinin 3.2 milyon Euro’sunun Avrupa Birliği tarafından finanse edildiği robotun geliştirilmesine, Amsterdam Schiphol Havalimanın’da kaybolan ve bu nedenle uçağını kaçıran bir çok yolcusuna tazminat ödemek zorunda kalan Hollandalı havayolu şirketi KLM ön ayak oldu.

Proje ekibinde ise Almanya’dan Münih, Aachen Teknik ve Freiburg Üniversiteleri, Hollanda’dan Twente Üniversitesi, Fransa’dan Ulusal Bilimler Araştırma Merkezi, İsveç’ten Örebro Üniversitesi ve İsviçre’den BlueBotics firması yer almakta.


Posted

in

,