AirAsia, 100 Adet Airbus A321neo Siparişi Verdi

AirAsia - Airbus A321neo
AirAsia – Airbus A321neo

Berlin ve Paris havacılık fuarlarının ardından bu konuda dünyanın en eski etkinliklerinden bir tanesi olan Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı dün açıldı.

11-17 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek fuar, 16-17 Temmuz günleri halka açık olacak.

Sektördeki tüm gözlerin çevrildiği böylesi büyük havacılık fuarları, özellikle Airbus ve Boeing gibi dev uçak üreticileri için bir gösteri alanı haline geliyor.

Fuar öncesinde mutabık kalınan siparişler, etkinlik boyunca birer birer açıklanarak, adeta rakiplerine karşı bir üstünlük mücadelesine dönüşüveriyor.

Yıllık verilen uçak toplam siparişinin %15-20’si, bir haftalık havacılık fuarları esnasında açıklanıyor.

İşte bu durum bilindiğinden, herkes Farnborough havacılık fuarında yapılacak uçak siparişi açıklamalarına odaklanmış durumda.

Farnborough’daki ilk sipariş dün geldi.

Güneydoğu Asya’nın genç ve dinamik havayolu şirketi AirAsia, 100 adet Airbus A321neo siparişi verdi.

2019 yılından itibaren teslim edilmeye başlanacak olan uçakların liste fiyatlarına göre toplam değeri 12,6 milyar USD mertebesinde.

Taraflar arasındaki anlaşma AirAsia CEO’su Tony Fernandes ile Airbus Başkanı ve CEO’su Fabrice Brégier tarafından imzalandı.

Böylece AirAsia’nın A320 ailesinden vermiş olduğu sipariş toplamı 575 uçağa ulaşırken şirket aynı zamanda, Airbus A320 ailesinin dünyadaki en büyük müşterisi konumuna geldi.

Şu ana kadar bu uçakların 170 tanesini teslim alan ve kullanmaya başlayan AirAsia, bu uçakları özellikle Hindistan, Endonezya, Japonya ve Filipinler’e yapılan seferlerde kullanıyor.

AirAsia’nın 24 ülkede 120 noktaya günde 1.000 sefer düzenlediğini belirten Tony Fernandes, bu yılın ilk çeyreğinde %85 doluluk oranı yakaladıklarını ve A321neo uçaklarının verimliliği sayesinde giderlerde önemli ölçüde azalma elde edeceklerinin altını çizdi.

AirAsia’nın A321neo tipi uçaklarında hangi motorların kullanılacağı henüz açıklanmadı. Şirket daha önce teslim aldığı A320 uçaklarında CFM International motorlarını tercih etmişti.

Bu noktada, 2014 yılının son ayında AirAsia’nın 55 adet Airbus A330neo siparişi vermiş olduğunu ve bu uçakların, şirketin uzun menzilli operasyon yapan birimi AirAsia X markası altında kullanılacağını hemen hatırlatalım.

Comments

One response to “AirAsia, 100 Adet Airbus A321neo Siparişi Verdi”