ABD’den Körfez’deki Taşıyıcılara Yeşil Işık

Gulf CarriersSon bir kaç yıl içerisinde ABD’li önde gelen taşıyıcılar ile merkezleri Basra Körfezi’nde bulunan Emirates, Etihad ve Qatar Airways arasında alevlenen “devlet yardımı” tartışması, yeni bir aşamaya geçti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Basra Körfezi merkezli havayolu şirketlerine yeşil ışık yaktı.

Amerikalı yerli taşıyıcıların pek de tercih etmediği bu karar, geçtiğimiz Haziran ayının sonlarında gizlice alındı.

Hatırlanacağı üzere American Airlines, Delta Air Lines ve United Airlines’ın başını çektiği ve ABD’deki bazı işçi örgütlerinin de desteklediği Partnership for Open & Fair Skies adlı inisiyatif, Obama hükûmetinin Katar ve BAE ile olan Açık Semalar anlaşmasını gözden geçirmesi ve taraflar arasındaki görüşmeler devam ettiği müddetçe Emirates, Etihad ve Qatar Airways’in ABD’de yeni hat açmasına izin verilmemesi gerektiğini savunuyordu.

Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı, Körfez’deki taşıyıcılarla resmî bir görüşme süreci başlatılmasına gerek olmadığı kararına vardı.

Bunun yerine, taraflar arasında Temmuz ayı içerisinde (BAE ile 18 ve 19 Temmuz, Katar ile 25 Temmuz) yapılacak gayrıresmî görüşmelerde, havacılık konularının gündeme getirilmesi uygun görüldü.

Gulf carriersBakanlığın bu kararı, Emirates, Etihad ve Qatar Airways’e en azından şimdilik rahat bir nefes aldırdı.

Bu üç şirket halihazırda ABD’deki 12 farklı havalimanına haftada yaklaşık 210 uçuş gerçekleştiriyor. 2008 yılında bu rakam 40 civarındaydı.

Emirates ABD’de 10 farklı noktaya uçarken, Qatar Airways sekiz ve Etihad ise altı destinasyona sefer yapıyor.

ABD Seyahat Birliği Başkanı Roger Dow yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığı’nın bu kararının, American Airlines, Delta Air Lines ve United Airlines için bir yenilgi anlamına geldiğini ve sonuçta Amerikan halkının kazandığını vurguladı.

ABD’de 1.200 civarında turizm şirketini temsil eden bu birliğin konuya bu şekilde yaklaşımı oldukça dikkat çekici.

American_Delta_United_Emirates_Etihad_Qatar_US vs GulfÖte yandan bu gelişmelerin bir diğer ilginç yanı, bakanlık tarafından alınan kararın American Airlines, Delta Air Lines ve United Airlines tarafından da bir başarı olarak yorumlanması.

Gayrıresmî de olsa konuyla ilgili görüşmeler yapılacak olması, ABD’nin bu üç büyük şirketini heyecanlandırıyor.

Ancak doğrusunu söylemek gerekirse, yukarıda da belirttiğimiz üzere Körfez’in üç oyuncusu, ABD’de çok sayıda noktaya ve bir hayli fazla uçuş gerçekleştiriyor.

Bu şirketlerin uçuşlarını engelleme veya sınırlandırmanın, Amerikan vatandaşları için pek bir faydası olacak gibi de görünmüyor.

Havayolu 101’de uzun zamandır takip etmekte olduğumuz bu konuyla ilgili olarak aşağıdaki yazılarımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz:

EMIRATES VE ETIHAD’IN, AB VE ABD’YE KATKISI

AMERIKALI HAVAYOLU ŞIRKETLERI 70 MILYAR USD YARDIM ALDI

KÖRFEZ’DEKI HAVAYOLLARININ AMERIKA HATLARI ZARAR MI EDIYOR?

KÖRFEZ’E UÇUŞ YAPAN AMERIKALI ŞIRKET KALMAYACAK

ABD’DE, QATAR AIRWAYS ALEYHINE SERT BIR İLAN VERILDI

EMIRATES | SIR TIM CLARK MEDIA CONFERENCE ON ‘WHY THE BIG 3 U.S LEGACY CARRIERS ARE WRONG’

EMIRATES, AKARYAKIT SÖZLEŞMELERININ AYRINTILARINI AÇIKLADI

EMIRATES, AVRUPA ÜZERINDEN AMERIKA PAZARINDA BÜYÜYEBILIR

HOW SUBSIDIZED GULF COMPETITION COSTS AMERICAN JOBS

Comments

One response to “ABD’den Körfez’deki Taşıyıcılara Yeşil Işık”