Boeing 787-10_dreamliner_render

İran, Boeing’ten 100 Adet Uçak Satın Alacak

Boeing 787-10_dreamliner_render
Boeing 787-10 Dreamliner

Sektörde uzun zamandır gündemde olan İran – Boeing görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı:

İran, Boeing’ten 100 adet uçak satın alacak.

Söz konusu anlaşma, ABD Hazine Bakanlığı’nın onayına sunuldu.

Bir aksilik olmaz ve bu anlaşmanın ardından uçak siparişi de kesinleşirse, İran, 1979 yılındaki devrimden bu yana Boeing’ten ilk defa uçak alıyor olacak.

İran sivil havacılık kurumu başkanı Ali Abedzadeh konuyla ilgili yaptığı açıklamada, halihazırda İran’da 250 civarında yolcu uçağı bulunduğunu ve bunların 230 tanesinin bir an önce değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Abedzadeh ayrıca, anlaşmanın ne zaman onaylanacağı ve uçak siparişi ve teslimatının ayrıntılarının ise önümüzdeki günlerde belli olacağını söyledi.

ABD’li üretici ile varılan bu anlaşma, sene başında ilan edilen ancak bir türlü nihaî anlaşmanın imzalanamadığı Airbus siparişine ilişkin müzakerelerde de İran’ın elini kuvvetlendirebilir.

not:

Bu yazımızın ardından Boeing ile İran arasında varılan anlaşmanın ayrıntıları açıklandı. Buna göre İran, Boeing’ten, 4 adet Boeing 747-8, 15 adet Boeing 777-9, 15 adet Boeing 777-300ER, 6 adet Boeing 737NG ve 40 adet Boeing 737 MAX alımı yapacak.

Buna ilave olarak kiralama yöntemiyle 29 adet Boeing 737NG alınacak.

Böylece satın alınacak uçak sayısı 109 adet olacak.

İran, Boeing’ten Alacağı Uçakların Ödemesini Euro ile Yapabilir

İran - Airbus uçak siparişi anlaşması (Ocak 2016)
İran – Airbus uçak siparişi anlaşması (Ocak 2016)

Boeing’in Ortadoğu’dan sorumlu satış başkan yardımcısı Marty Bentrott, bu ayın başında Dublin’de yapılan IATA yıllık olağan genel kurulunda gazetecilere yaptığı bir açıklamada, İran ile Boeing arasındaki uçak alışverişindeki en sıkıntılı noktalardan bir tanesine değinmişti.

Bilindiği üzere normalde uçaklar USD bazında satılıyor. Ancak özellikle uluslararası Amerikan bankalarının İran’la ilgili büyük hacimli kredi anlaşmalarına tereddütle yaklaşıyor.

Marty Bentrott, ABD’nin finansal sisteminin İran’a açılmaması durumunda, muhtemel bir uçak siparişindeki ödemelerin ABD Doları yerine Euro ile yapılabileceğini belirtmişti.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ise, ABD’nin, varılan anlaşmaya uymadığını ve finansal açıdan İran’ın hâlâ baskı altında tutulmaya çalışıldığını iddia etmişti.

İran ise, ABD’nin uygulamakta olduğu ambargo sebebiyle yıllardan beridir, uluslararası finansal sistemlere girişte sorun yaşıyor.

Öte yandan, Iran Air CEO’su Farhad Parvaresh de, Boeing’ten almayı planladıkları uçak sayısının, sene başında Airbus’tan verdikleri siparişe yakın bir miktarda olabileceğini söylemişti.

İran Havacılığı Hareketli

Iran_France_airport_deal_vinci_adp_jan 2016
İranlı ve Fransız yetkililer arasında havalimanlarına ilişkin düzenlenen imza töreni – Ocak 2016

Batı dünyası tarafından uygulanan ambargonun kalkmasının ardından havacılığa çok hızlı bir giriş yapan İran’daki hareketlilik devam ediyor.

Kısaca hatırlamak gerekirse; İran öncelikle, 118 adetlik büyük bir Airbus siparişi vermişti.

Bu sipariş dahilindeki ilk sekiz adetlik teslimatın A320 ve A330 tipi uçaklardan oluşması ve 2016 yılının sonuna kadar gerçekleşmesi bekleniyor.

Bunu, 40 adetlik ATR siparişi izlemişti.

Akabinde, uçakların teknik bakım ihtiyacına yönelik olarak İran ileLufthansa Technik arasında bir anlaşma imzalanmıştı.

Air France, yıllar sonra Tahran uçuşlarını yeniden başlatırken, British Airways de önümüzdeki Ramazan ayının ardından İran pazarına döneceğini duyurmuştu.

Bu arada İran Sivil Havacılık Kurumu, Kanadalı muhattapları nezdinde resmî başvuruda bulunarak, bu iki ülke arasındaki sivil uçuşların başlaması için talebini iletmişti.

Ayrıca, 2010 yılından bu yana, uçuş emniyeti konusundaki eksiklikleri ileri sürerek İran Air’e ciddi kısıtlamalar uygulamakta olan Avrupa Birliği’nin de, önümüzdeki aylarda bunları kaldırabileceği konuşuluyor.

Havayolu sektörünün bir başka önemli unsuru olan havalimanı yatırımlarına da hız verilmiş ve özellikle Fransız şirketlerle yakın işbirlikleri başlatılmıştı.

Comments

One response to “İran, Boeing’ten 100 Adet Uçak Satın Alacak”