American Airlines_Cuba_Flights

ABD ile Küba Arasındaki Uçuş Programı Belli Oldu

American Airlines_Cuba_FlightsFidel Castro’nun 1959 yılında iktidara gelmesinden sadece iki yıl sonra ABD ile Küba arasındaki diplomatik ilişkiler kesilmişti.

Bu gelişmenin ardından tabii olarak, iki komşu ülke arasındaki sivil uçuşlar da askıya alınmıştı. 2014 yılında ABD – Küba ilişkileri yeniden kurulmuş ve taraflar, karşılıklı olarak büyükelçiliklerini açmışlardı.

Diplomatik ilişkilerde görünen bu yakınlaşma, havayolu sektörüne de yansımıştı.

Amerikalı taşıyıcılar zaten bir süredir charter olarak tâbir edilen tarifesiz seferler yapıyordu.

2015 yılının sonlarında yapılan bir açıklamayla, 54 yıllık uzun bir aranın ardından ABD ile Küba arasındaki tarifeli havayolu seferlerinin yeniden başlatılmasına karar verildiği duyurulmuştu.

İlk aşamada karşılıklı olarak günde 110 gibi, oldukça fazla sayıda seferin gerçekleştirilmesine izin çıkmıştı.

Bu seferlerin 20 tanesi Küba’nın başkenti Havana’ya yapılırken, ülkede bulunan diğer dokuz havalimanının her birisi için de günlük 10 uçuş ayrılmıştı.

ABD ile Küba Arasındaki Uçuş Programı Belli Oldu

ABD ile Küba arasındaki uçuş programı (2016)
ABD ile Küba arasındaki uçuş programı (2016)

ABD Ulaştırma Bakanlığı’nın 10 Haziran 2016 tarihinde yaptığı bir açıklama ile, Havana dışında kalan şehirlere yapılacak uçuşların programı belli oldu.

American Airlines, Frontier Airlines, JetBlue Airways, Silver Airways, Southwest Airlines ve Sun Country Airlines toplamda, Küba’daki dokuz farklı kente uçuş yapabilecek.

ABD tarafında seferlerin çıkış noktaları Miami, Fort Lauderdale, Chicago, Philadelphia ve Minneapolis/St. Paul olurken, Küba’daki karşı noktalar Camagüey, Cayo Coco, Cayo Largo, Cienfuegos, Holguín, Manzanillo, Matanzas, Santa Clara ve Santiago de Cuba şeklinde belirlendi.

ABD ile Küba arasındaki tarifeli seferlerin, 2016/17 Kış Tarifesi döneminde başlaması planlanıyor.

Yandaki tablodan da görebileceğiniz üzere, American Airlines toplam beş noktaya yapacağı günlük sekiz seferle pazardaki arslan payını kapmış durumda.

Silver Airways ise, Küba’da izin verilen dokuz noktanın tamamını tarife programına dahil etmiş görünüyor.

Öte yandan, Havana seferleri için aşırı talep geldiğinden, bu noktayla ilgili değerlendirmelerin sürdüğü ve konuyla ilgili kararın içerisinde bulunduğumuz yaz mevsiminin sonların doğru açıklanacağı belirtiliyor.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere Havana için günlük 20 uçuş ayrılmış durumda. Ancak Amerikalı taşıyıcılardan bu hat için gelen talep günde neredeyse 60 uçuşu buluyor.

ABD’nin arka bahçesi denilebilecek Küba’da, havayolu sektörü için yeni bir pazar açılıyor.

Bakalım uçuşlar, beklendiği kadar dolu ve kârlı olacak mı?


Posted

in

Comments

2 responses to “ABD ile Küba Arasındaki Uçuş Programı Belli Oldu”