Hong Kong Havalimanı Genişleme Projesi

Hong Kong Havalimanı Yeni Yatırımlarını Nasıl Finanse Edecek?

Airport Authority Hong Kong (AA), 1 Ağustos 2016 tarihinden itibaren kesilecek olan biletlere ilave bir “Airport Construction Fee” yansıtacağını duyurdu.

Havayolu şirketleri 1 Ağustos 2016 tarihinden sonra, Hong Kong Uluslarası Havalimanı’nı (IATA Code: HKG) seyahatlerinde başlangıç noktası olarak kullanacak olan lokal (O&D), transit ve transfer yolculara sattıkları biletler üzerinden bu ekstra ücreti tahsil edecekler.

Bu tarihten önce kesilen biletlerde ise böyle bir ilave yansıma söz konusu olmayacak. Yani bu durumda önemli olan kriter seyahat tarihi değil bilet kesim tarihi olacak.

Pekiyi; AA sizce neden böyle ilave gelire ihtiyaç duydu?

Airport Construction Fee (ACF), HKG’nin geçtiğimiz yıllarda duyurduğu 3RS yani Three Runway System adlı genişleme projesinin yapım maliyetlerini karşılamak amacıyla tesis edilmiş durumda.

İsmine bakıldığında sadece ilave bir pist projesi gibi algılansa da gerçek aslında öyle değil.

Havalimanı Otoritesi, üçüncü bir pist ile beraber bu piste hizmet edecek yeni bir terminal yolcu salonu, terminaller arasında yolcu akışını sağlayacak olan APM (Automated People Mover) sistemi, yeni bir BHS (Baggage Handling System) sistemi, mevcut Terminal 2’nin genişletilmesi işlerini ve ilgili tüm diğer altyapı sistemlerini tamamlayıp hayata geçirecek.

HKG’nin Three Runway System Projesi Kapsamında Gerçekleştireceği Yeni Altyapı Yatırımları
HKG’nin Three Runway System Projesi Kapsamında Gerçekleştireceği Yeni Altyapı Yatırımları

Üçüncü pistin ve yeni terminal binasının deniz dolgusu üzerine inşa edileceği, tam 6.500 dönümlük alanda deniz dolgusu yapılacak olan ve adeta sıfırdan bir havalimanı yapmaktan bile daha zorlayıcı olan bu proje ile daha detaylı bilgilere resmî tanıtım videosundan ulaşılabilir.

Projenin kapsamına bakıldığında ise AA’nın böyle bir ilave ücret toplama yoluna gitmesinde hiç de haksız olmadığı anlaşılabilmekte.

Zira 3RS genişleme projesinin toplam maliyetinin tam 142 milyar HKD, yani yaklaşık 18 milyar ABD doları tutarında olacağı tahmin edilmekte ve bu miktarında yine yaklaşık %40’ının yani 4.5 milyar USD’nin de deniz dolgusu ve zemin ıslah işleri için harcanağı öngörülüyor.

İşin havayolu kullanıcılarını ilgilendiren kısmına yani ACF uygulamasına dönecek olursak; bilet fiyatlarına yansıtılacak olan ücretlerin uçuş mesafesine, bilet sınıfına (economy veya business class) ve uçuş tipinin O&D, transit veya transfer olup olmasına göre farklılık göstereceğini görüyoruz.

HKG’dan hizmet verilen destinasyonlarının hangilerinin uzun hangilerinin ise kısa mesafe olarak kabul edildiği ayrıca tanımlanmış.

Buna göre 1 Ağustos 2016 tarihinden sonra kesilen HKG çıkışlı biletlere ilave edilecek ücretler Hong Kong Doları cinsinden aşağıdaki gibi görülebilir.

1 ABD Doları’nın da yaklasık 7,77 Hong Kong Doları’na karşılık geldiğini hatırlatalım.

O&D Yolcular Business Class Economy Class
Uzun Mesafe  HKD 180  HKD 160
Kısa Mesafe  HKD 160  HKD 90
Transit&Transfer Yolcular Business Class Economy Class
Uzun Mesafe  HKD 180  HKD 160
Kısa Mesafe  HKD 160  HKD 70

ACF, havalimanı otoritesinin, 3RS projesinin yapımı için üstleneceği tüm borçlanmalar ve kredi geri ödemeleri tamamlanana yolculardan tahsil edilmeye devam edilecek.

Bir devlet kuruluşu olan Airport Authority Hong Kong bu iş için yaklaşık 70 milyar HKD tutarında borçlanacak.

Toplam proje maliyetinin yaklaşık %18’i de toplanacak olan ACF tutarıyla karşılanacak.

Yani yaklaşık 3,4 milyar USD’nin, ACF tahsilatı vasıtasıyla elde edilmesi söz konusu.

2015 yılında ağırladığı 68.5 milyon yolcu ve son yıllardaki yıllık ortalama %7’lik yolcu sayısı artış oranıyla HKG için bu hedef gerçekçi konumlandırılmış gözükmekte.

Three Runway System Projesinin Kaynak Yapılandırması
Three Runway System Projesinin Kaynak Yapılandırması

Çin ve Endonezya’daki tüm havalimanlarının uyguladığı ve dünyadaki bir çok havalimanında da Airport Improvement Fee, Passenger Facility Charge, User Development Fee gibi farklı isimlerle toplanan bu ücret uygulaması, Hong Kong Havalimanı’nda ilk defa uygulanacak.


Posted

in