Virgin Australia

HNA Group, Virgin Australia’ya Ortak Oldu

Virgin AustraliaÇinli havacılık ve lojistik devi HNA Group, Avustralyalı düşük maliyetli taşıyıcı Virgin Australia’ya ortak oldu.

HNA Group çatısı altındaki HNA Aviation, 114 milyon USD karşılığında Virgin Australia’nın %13 oranında hissesini satın alacak ve şirketin yönetim kuruluna bir üye atayacak.

Grubun planları arasında, bu oranı kısa bir süre içerisinde %19,99 seviyesine kadar artırmak da yer alıyor.

Planlanan ortaklığın gerçekleşmesi halinde, bir yandan Virgin Australia ciddi bir nakit girişi elde ederken, diğer yandan da HNA Group her geçen gün sayıları artan Çinli turistlerin en gözde turistik noktalarından bir tanesi konumundaki Avustralya pazarına güçlü bir giriş yapmış olacak.

Virgin Australia - Hissedarlar (31 Mayıs 2016)
Virgin Australia – Hissedarlar (31 Mayıs 2016)

Çin’in büyük taşıyıcılarından China Southern ve China Eastern’ın Avustralya’ya uçuşları bulunurken, bu önemli işbirliğinin ardından Hainan Airlines ve Virgin Australia’nın da, Çin ile Avustralya arasında karşılıklı seferler başlatacağı tahmin ediliyor.

Hainan Airlines halihazırda, Çin’in dördüncü büyük havayolu şirketi konumunda bulunuyor.

Öte yandan, Virgin Australia’nın önemli hissedarlarından bir tanesi olan Air New Zealand ise, bu şirketteki %22,5 oranındaki hissesini satmak istediğini açıklamıştı.

Virgin Australia’nın diğer önde gelen hissedarları ise Etihad Airways (%21,8), Singapore Airlines (%20,1) ve Richard Branson’ın başında olduğu Virgin Group (%8,7).

HNA Group, Servair ile İlgileniyor

Air France_Servair_bridge_apron_2015HNA Group, Virgin Australia’nın yanı sıra bu günlerde, Air France’ın uçak içi ikram ve hizmet firması Servair ile de ilgileniyor.

Taraflar arasında sürdürülen müzakerelere göre, Servair’in %49,99 oranındaki bölümü, yaklaşık 300 milyon USD karşılığında HNA Group bünyesine geçebilir.

Küresel çaptaki genişleme politikasını devam ettiren HNA Group, çok değil, bundan iki ay kadar önce, dünyaca ünlü uçak içi ikram ve hizmet firması gategroup‘u satın almak için harekete geçmiş ve bunun için 1,5 milyar USD nakit ödeme yapmayı teklif etmişti.

Özellikle Orta ve Kuzey Afrika’da bir hayli kuvvetli bir konuma sahip olan Servair ile gategroup’un aynı çatı altında bir araya gelmesi, dünyanın en büyük uçak içi ikram ve hizmet firmasının doğmasını sağlayabilir.

HNA Group’un Küresel Genişleme Planı

Hatırlanacağı üzere HNA yukarıda anlattığımız ortaklıkların yanı sıra, 2015 yılı ortalarında 2,8 milyar USD gibi bir hayli yüksek bir meblağ karşılığında, dünyanın en büyük yer işletme ve kargo handling şirketi olan Swissport‘u satın almıştı.

Azul-Linhas_Aereas_Brasileiras_ATR-72-600
Azul – ATR 72

2015 yılının sonlarına doğru ise HNA bu kez, Brezilyalı düşük maliyetli taşıyıcı Azul’a, 450 milyon USD ödeyerek %23,7 oranında ortak olmuştu.

Aynı tarihlerde, İrlandalı uçak kiralama firması Avolon Holdings de, 2,5 milyar USD karşılığında HNA çatısı altına girmişti.

Satın alma serisine bu yıl da hızlı başlayan HNA, geçtiğimiz Şubat ayında ise, elektronik ürünler dağıtıcısı Ingram Micro firmasını 6 milyar USD gibi oldukça yüksek bir meblağ ödeyerek bünyesine katmıştı.

1993 yılında kurulan HNA Group, özellikle son 10 yıl içerisinde hızla büyüdü.

Grup, dünya genelindeki 110.000 çalışanıyla yılda 25 milyar USD ciro elde ediyor.

HNA Group’un havacılık kolunda Hainan Airlines, Tianjin Airlines, Deer Jet, Lucky Air, Capital Airlines, West Air, Fuzhou Airlines, Urumqi Air, Yangtze River Express, My CARGO, Africa World Airlines ve Aigle Azur gibi şirketler bulunuyor.

Grubun havalimanı kolunda ise Haikou Meilan, Sanya Phoenix, Yichang Sanxia, Weifang Nanyuan, Manzhouli Xijiao, Anqing Tianzhushan ve Tangshan Sannvhe adlı havalimanları yer alıyor.

Bakalım önümüzdeki aylarda, HNA Group’un alışveriş listesinde havayolu sektöründen başka hangi şirketler yer alıyor olacak?

Comments

2 responses to “HNA Group, Virgin Australia’ya Ortak Oldu”