Asyalı “Düşük Maliyetliler”, Güç Birliği Yapacak

Value Alliance
Value Alliance

Havayolu sektöründe şimdiye kadar görülen en ilginç işbirliği haberlerinden bir tanesi, Asya’dan geldi.

Asya – Pasifik bölgesinde faaliyet gösteren sekiz adet düşük maliyetli taşıyıcı, Value Alliance adlı bir ittifak kurduklarını açıkladı.

İttifakın üyeleri Cebu Pacific, Jeju Air, Nok, NokScoot, Scoot, Tigerair Singapore, Tigerair Australia ve Vanilla Air.

Japonya, Güney Kore, Filipinler, Tayland, Singapur ve Avustralya, bu mütevazı işbirliğinin kapsamına giriyor.

Asyalı düşük maliyetli taşıyıcıların bu ittifakı sayesinde yolcular, söz konusu sekiz üye şirketin web siteleri üzerinden, 160’tan fazla uçuş noktası için uçak bileti satın alabilir hale geliyor.

Value Alliance aircraft modelsUçak biletinin yanı sıra, koltuk seçimi, yemek tercihi ve ilave bagaj seçeneklerine ilişkin işlemler de yine tüm üye şirketlerin web sitelerinde ortak bir biçimde gerçekleştirilebilecek.

Bu işlemler için, İngiltere merkezli Air Black Box adlı şirket tarafından IATA’nın NDC programı çerçevesinde geliştirilen rezervasyon sistemi kullanılacak.

Bununla birlikte Value Alliance; Star Alliance, Oneworld, SkyTeam veya Etihad Partners gibi geniş çaplı ortak uygulamaları -en azından şimdilik- içermiyor.

Üyeler arasındaki uçuşlar, interlining seviyesinde olacak.

Yani Value Alliance üyeleri arasında codeshare uçuşlar, ortak lounge kullanımı ve sadakat programları üzerinden mil biriktirme ve harcama uygulamaları bulunmuyor.

Value Alliance - Route map
Value Alliance – Route map

Scoot CEO’su Campbell Wilson yaptığı açıklamada, bu tarz derin bir işbirliğinin söz konusu olmadığını belirtiyor.

Bölgenin büyük “düşük maliyetli” oyuncuları olan AirAsia, IndiGO, Lion Air ve Jetstar’ın bu ittifakta yer almaması özellikle dkkat çekiyor.

Bu durum, nispeten küçük çaptaki oyuncuların, büyüklere karşı bir güç birliğine gitmesi şeklinde yorumlanıyor.

Value Alliance üyelerinin toplam filo büyüklüğü 176 uçağa ulaşıyor.

Bölgedeki 17 “hub” noktasından 160’tan fazla noktaya uçuş düzenleyen bu şirketler, 2015 yılında toplam 47 milyon yolcuya hizmet verdi.