Amazon.com_Boeing 767

Amazon, 20 Uçak Daha Kiraladı

Amazon.com_Boeing 767
Boeing 767

Dünyanın en büyük perakendecisi Amazon.com, teslimat sürecini daha da hızlandırmak amacıyla uçak kiralamaya devam ediyor.

Atlas Air ile bir “wet lease” amlaşması yapan Amazon, uçak filosuna 20 adet Boeing 767-300F daha katacak.

Anlaşmanın süresi yedi yıl olarak belirlendi.

Bu yılın ikinci yarısından itibaren Atlas Air’in uçakları, Amazon adına uçmaya başlayacak. 2018 yılında ise yukarıda da belirttiğimiz üzere, 20 uçak birden Amazon tarafından tedarik edilen ürünleri müşterilere bir an önce ulaştırmak için hizmet veriyor olacak.

Amazon ile Atlas Air arasında imzalan anlaşmanın ilgi çekici bir diğer noktası, hisse alımına ilişkin olan bölüm.

Anlaşmaya göre Amazon, beş yıllık bir süre içerisinde Atlas Air’in %20’sine kadar olan bölümüne, her bir hisse için 37,5 USD ödemek şartıyla sahip olabilecek.

Beş yılın ardından iki sene süre zarfında Amazon’un, Atlas Air’in %10’una daha sahip olma opsiyonu bulunuyor.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz Mart ayında Air Transport Services Group adlı uçak kiralama firması ile anlaşan Amazon, 20 adet Boeing 767’yi 5 ilâ 7 yıllık bir süre için kiralamıştı.

Teslimat sürecini her geçen gün daha hızlı ve daha ucuz hale getiren Amazon böylece, kendi uçaklarını kullanma kararı alarak yeni bir aşamaya geçmişti.

Kiralanan uçaklar, 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlamıştı.

Halihazırda büyük oranda UPS ve FedEx ile çalışan şirketin yıllık gönderi gideri 11,5 milyar USD gibi muazzam seviyelere ulaşıyor.

Hem bu gideri bir nebze de olsa aşağıya çekebilmek hem de tedarik zinciri üzerindeki kontrolünü artırmak amacıyla Amazon ayrıca, geçtiğimiz yıl içerisinde binlerce treyleri hizmete sokmuş ve yeni bir program çerçevesinde hızlı teslimat kapsamındaki siparişler için sözleşmeli sürücüler kullanmaya başlamıştı.

Amazon, Havalimanı İşletecek

Frankfurt Hahn Airport_Atlas_cargo
Frankfurt Hahn Havalimanı

Uçakların yanı sıra Amazon, teslimat sürecini daha da hızlandırmak ve lojistik maliyetlerini düşürmek amacıyla bir de havalimanı satın almaya karar vermişti.

Basına yansıyan bilgilere göre Amazon, Almanya’nın Frankfurt kenti civarında bulunan Hahn Havalimanı için teklif veren üç adaydan bir tanes olmuştu.

Amazon ayrıca, Avrupa’daki teslimat sürecini hızlandırmak için bir Boeing 737-300F kullanmaya başlamıştı.

Hahn Havalimanı’nın satın alınması halinde, bu tip bir uçakla Türkiye dahil olmak üzere Avrupa’nın tamamı ve hatta Kuzey Afrika sahilleri, Amazon’un kapsama alanına girmiş olacak.

Böylece mesela, İspanya’daki bir depodan çıkan bir ürün, Almanya üzerinden geçerek ertesi gün Polonya’daki bir müşteriye teslim edilebilecek.

Bu sayede Amazon Prime programı, Avrupalı müşteriler için daha da cazip hale gelecek.

Amazon, şu an itibarıyla Avrupa’da beş farklı depoya sahip:

1- Amazon.co.uk (İngiltere) 132 milyon ürün
2- Amazon.de (Almanya) 118 milyon ürün
3- Amazon.fr (Fransa) 99 milyon ürün
4- Amazon.it (Italya) 70 milyon ürün
5- Amazon.es (Ispanya) 67 milyon ürün

Uçak ve havalimanı projelerinin başarılı olması durumunda Amazon, önümüzdeki yıllarda kendi tedarik zincirini kendisi yöneten dev bir perakende + lojistik şirketi haline dönüşebilir.Frankfurt Hahn üzerinden bu depoların hızlıca birbirlerine bağlanması, müşterilere sunulan ürün çeşitliliği açısından da önemli katkılar sağlayabilir.

Bu gelişmenin yansıması sadece müşteri tarafında değil, Amazon.com’u bir pazar yeri mantığı çerçevesinde kullanan üçüncü parti satıcılarda da görülebilir.

2013 yılında hazırlanan ve bu yıl resmen duyurulması beklenen Global Supply Chain by Amazon adlı proje çerçevesinde, Amazon.com üzerinden satış yapan üçüncü parti satıcıların ürünleri, DHL, UPS veya FedEx gibi lojistik firmaları yerine, Amazon’un kuracağı sistem üzerinden teslim edilecek.

Şu anki rakamlara göre, lojistik giderlerinde elde edeceği %10 oranında bir tasarruf, Amazon’un kasasında neredeyse 1 milyar USD ilave paranın kalması anlamına geliyor.

Amazon Prime Air

Amazon_Prime_Air_super speed delivery

Amazon Prime Air

Amazon’un teslimat sürecine ilişkin en inovatif girişimlerinden bir tanesi hiç kuşku yok ki, Prime Air adını verdiği hizmet.

Henüz deneme aşamasında olan proje çerçevesinde şirket, drone adı verilen insansız hava araçlarının hızlı sipariş teslimatında (Prime Air) kullanımı için, özel bir hava sahası ayrılmasını istiyor.

Perakende devinin teklifine göre, yerden 200 – 400 feet (60 – 120 metre) yükseklik arasındaki hava sahası, sipariş teslimi amacıyla kullanılacak olan drone’lara ayrılacak.

400 ile 500 feet (120 – 150 metre) arasındaki yükseklik ise operasyonun emniyeti açısından uçuşa kapalı olacak.

500 feet, genel havacılık uçuşlarının gerçekleştirildiği en düşük irtifa seviyesi.

Amazon’un kullanmayı planladığı araçların ağırlığı 25 kg’den az olacak ve 2,5 kg’a kadar olan paketleri taşıyabilecek. Siparişlerin, 30 dakika içerisinde yerine ulaştırılması hedefleniyor.

Sipariş tesliminde kullanılması düşünülen drone’ların hızının ise 100 km/s civarında olacağı tahmin ediliyor.


Posted

in

, ,

Comments

One response to “Amazon, 20 Uçak Daha Kiraladı”