THY_Turkish Airlines_300th aircraft_Airbus A330_Feb 2016_001

THY’nin Panama City ve Bogota Uçuşları Başladı

Tam 60 gün önce, Türk Hava Yolları (THY), Kolombiya’nın 2600 metre yükseklikteki başkenti Bogota ile Panama’da Panama City’ye uçacağını açıkladı. Ve iki ay gibi kısa sürede 35 bin bilet sattı.

Nasıl mı?

Genellikle gece yarısı İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan geniş gövdeli bir uçağa bindiğimde, bu uçak yüksek ihtimalle Uzakdoğu’ya gidiyordur. Ama bu sefer tam tersi. O uçak, aksi istikamete yani Latin Amerika’ya uçuyor.

THY_Turkish Airlines_Bogota_Panama_May 2016
THY, Bogota ve Panama City seferlerini başlattı (Mayıs 2016)

THY’nin ilk uçuşu için CIP Salonu’nda bekliyoruz. Saat 02.00’ye yaklaşırken salon da tenhalaşıyor. Muhtemelen günün en tenha saatlerini yaşıyor.

Aklıma uçağın kaç yolcu ile kalkacağı geliyor. Telefonun ucundan gelen sayılar ilginç. THY uçağı 47’si business, 269’u da ekonomi toplam 316 yolcu ile havalanacak. Bu yolcuların bir bölümü davetli ama asıl rakamları içeride Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’dan aldığımda şaşıracağım.

TC-LJC tescilli Boeing 777-300ER tipi uçağa 219 numaralı körükten biniyoruz.

İlk uçuş için ciddi bir ilgi yaşandığından uçak tipi 777’ye yükseltilmiş. Ama bu hatta A330-200’ler kullanılacak. İstanbul’da rüzgar lodos. İnce ince yağan yağmurun ardından 17 sol pist başına geldik ve uçağımız koşturmaya başladı.

13 saat sürecek Bogota seferi başlamış oldu.

İşte Bogota Uçuş Ekibi

Ful yakıt yüklü uçağımız motorunun gücünü hissettirerek tırmanırken uçuş ekibimiz ise şu isimlerden oluşuyordu:

Mesul Kaptan Pilot Burhan Erol Akyol, Kaptan Pilot Mürsel Gökalp, İkinci Pilotlar Mustafa Ülgen, Aybars Budakçı, Purser Cem Işıksaçan, Kabin Memurları Begüm Diken Mutlu, Volkan Zeyrek, Hasan Onur Öztürk, Tolga Kırmızıoğlu, Barış Dönmez, Burcu Şafak, Gürkan Aslan, Serhat Tokat, Ayşe Göz, Emel Balım, Selime Eğilmez, Şenay Arslan, Neslihan Solak, İpek İlgen Uzun, Uçan Şefler Tolga Arslan ve Berker Delibalta.

Uçuşun ev sahibi ise THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’ydı. Bogota’ya Aycı’nın kurmay ekibi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur, Basın Müşaviri Yahya Üstün ve THY Özel Büro Müdürü Kemal Öztürk de katılmıştı.

Uçuşta, Panama’nın Ankara Büyükelçisi Jorge Hernan Miranda Corona da var. Büyükelçiye Türkiye – Panama Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, Ak Parti Osmaniye Milletvekili Dr. Suat Önal da eşlik ediyor. Önal aynı zamanda mecliste Milli Savunma Komisyonu Üyesi.

Kalkıştan sonra İlker Aycı ile sohbet ettik. İşte o sohbetin satır başları…

THY_Ilker Ayci_Tolga Ozbek_Bogota_Panama
THY YK Başkanı İlker Aycı ve Tolga Özbek

Uçuş Neden Gece?

THY yaptığı araştırma ile özellikle Avrupa’dan Bogota ve Panama için yolcu alacağını görmüş. Bu nedenle akşam saatlerinde Avrupa kentlerinden kalkan uçakların topladığı yolcular, 02.00’de havalanan Bogota/Panama uçağına yetişiyor. Zaten bilet alanların önemli bölümü İspanya, Almanya ve İtalya’dan.

Hızlı Hareket Edildi, Çok Bilet Satıldı

THY, Bogata/Panama hattını satışa sadece 60 gün önce açtı. Uygun bir promosyon ve etkili reklam başarılı oldu. Kısa sürede 35 bin gibi rekor seviyede bir bilet satıldı. Sonuçta burası her gün uçulan bir hat değil. Haftalık uçuş sayısı 3.

Hem de seferler Airbus A330-200’lerle yapılıyor. Çarpıp topladığınızda THY’nin en azından ekim – kasım aylarına kadar uçaklarını doldurduğu görülüyor. Burada satış ve pazarlama ekibinin büyük bir başarısı var.

Ülkeler Arasındaki Ticaret Nasıl?

Türkiye ile Kolombiya arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanamaması nedeniyle ne yazık ki ticaret beklenen seviyede değil. Ama THY, doğrudan uçuş yaptığı noktalarda ticareti yukarı zıplatıyor. Benzer bir durum buralar için de geçerli olacak.

Neden A330 Kullanılıyor?

THY’nin filosunda iki tip A330 var. Bunlardan 300 modelinin kapasitesi daha fazla ama menzili kısa. 200 serisinin yolcu kapasitesi düşük ama menzili uzun. A330-200 bu nedenle 2 bin 600 metredeki Bogota’ya inebilecek.

Dönüş Uçuşunun Rotası Farklı

THY’nin uçağı İstanbul’dan Bogota’ya geldikten sonra Panama City’ye devam edecek. Uçak buradan da doğrudan İstanbul’a uçacak. Yani tekrar Bogata’ya gelmeyecek. Bunun nedeni, Bogota’nın yüksek irtifası nedeniyle uçağın tahdide girmesi.

Uçuşlar Günlük Olur mu?

İlker Bey, haftalık üç uçuşun en azından 2016’nın sonuna kadar yeterli olacağı görüşünde. THY haklı olarak biraz nefeslenmek, şu ortamda yatırımların meyvelerini toplamak istiyor.

Sohbetin ardından özel ilk uçuş mönüleri dağıtılıyor. Kabin memurları ve uçan şefler yemekleri sunuyor. Ancak saatler Türkiye’de 04.00’ü vurmuş durumda. Birçok yolcu uykuyu tercih ediyor.

Yolumuz uzun… Atlantik Okyanusu aşılırken gün ışıyor. Atlantik üzeri bulutlarla kaplı. Kabinde ikinci ikram yani kahvaltı verilmeye başlıyor.

Bogota’ya dağlar üzerinden yaklaşıyoruz. Ekvator çizgisine yakın ülkenin yeşilliği dikkat çekiyor. Etraf bulutlu ama görüş iyi. Bogota’nın 2 bin 600 metre yüksekliğindeki pistine teker koyuyoruz. Uçağımız sarsmayan bir frenleme ile pisti terk ediyor.

Pistin hemen yanında askeri alan var.

Kolombiya, 1.1 milyon kilometre karelik yüzölçümüne sahip. Yani Türkiye’nin yaklaşık bir buçuk katı. Ormanlarla kaplı coğrafyada uyuşturucu kartelleri ile mücadele için hükümet özel donanımlı uçaklarla kullanıyor.

Tentelerin altındaki Kingair B350 tipi uçakların üzeri radar ve alıcılarla dolu. Yan taraftaki park alanında ise turboprop motorlu hale getirilmiş C-47 uçaklarını görüyorum. Cessna Caravan, Britten Norman gibi kısa pistlere inip kalkabilen uçaklar seçiliyor.

Avianca başta olmak üzere bir çok havayolu şirketinin kullandığı, Bogota’nın modern ve efektif terminaline yaklaşıyoruz. Bir havacılık geleneği yaşatılıyor ve itfaiyenin su takının altından geçiyoruz.

Kapıda bizleri Kolombiya Büyükelçimiz Engin Yürür karşılıyor.

Yanında ise THY’de Bilbao’da tanıştığımız ve mükemmel İspanyolcası ile Kolombiya’ya atanan Cemal Kaya var.

Terminalde hemen bir seremoni yapılıyor.

Kolombiya Turizm Bakan Yardımcısı Enrique Estella Satti de karşılama ekibi arasında.

Kurdele kesilip Turkish Do&Co’nun şefleri lokumları dağıtırken İlker Aycı ise Kolombiyalı meslektaşlarımız tarafından soru yağmuruna tutuluyor.

Biz Bogota’ya giderken, THY uçağı ise törenin ardından Panama City’ye devam ediyor. İlker Aycı ve ekibi oranın da açılışını yapıyor. Ardından Avianca’nın uçağı ile Bogota’ya geri dönüyor.


Posted

in