Iran Air_Boeing 747_EP-IAB_Istanbul_2007_002

İran, Boeing Marka Uçak Kiralayabilir

Airbus-Infographic-Iran-order-Jan16
İran tarafından verilen Airbus siparişi – Ocak 2016

Batı dünyası tarafından uygulanan ambargonun kalkmasının ardından havacılığa çok hızlı bir giriş yapan İran’daki hareketlilik devam ediyor.

Kısaca hatırlamak gerekirse; İran öncelikle, 118 adetlik büyük bir Airbus siparişi vermişti. Bu sipariş dahilindeki ilk sekiz adetlik teslimatın A320 ve A330 tipi uçaklardan oluşması ve 2016 yılının sonuna kadar gerçekleşmesi bekleniyor.

Bunu, 40 adetlik ATR siparişi izlemişti.

Akabinde, uçakların teknik bakım ihtiyacına yönelik olarak İran ile Lufthansa Technik arasında bir anlaşma imzalanmıştı.

Air France, yıllar sonra Tahran uçuşlarını yeniden başlatırken, British Airways de önümüzdeki Ramazan ayının ardından İran pazarına döneceğini duyurmuştu.

Bu arada İran Sivil Havacılık Kurumu, Kanadalı muhattapları nezdinde resmî başvuruda bulunarak, bu iki ülke arasındaki sivil uçuşların başlaması için talebini iletmişti.

Ayrıca, 2010 yılından bu yana, uçuş emniyeti konusundaki eksiklikleri ileri sürerek İran Air’e ciddi kısıtlamalar uygulamakta olan Avrupa Birliği’nin de, önümüzdeki Mayıs ayından sonra bunları kaldırabileceği konuşuluyor.

Havayolu sektörünün bir başka önemli unsuru olan havalimanı yatırımlarına da hız verilmiş ve özellikle Fransız şirketlerle yakın işbirlikleri başlatılmıştı.

İran, Boeing Marka Uçak Kiralayabilir

Iran Air_Boeing 747_EP-IAB_Istanbul_2007_002
İran Air’e ait bir Boeing 747, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda – Temmuz 2007

İran havacılığındaki bu önemli hareketlilik devam ederken, Airbus ile birlikte dünyanın diğer lider uçak üreticisi firması Boeing ise sessizliğini korumakta.

Zira İran’a uygulanan Birleşmiş Milletler ambargosu kalkmış olmasına rağmen, ABD, İran’a müferit olarak ambargo uygulamaya devam ediyor.

Bununla birlikte, geçtiğimiz Şubat ayında Boeing, İranlı havayolu şirketlerine uçak satışına ilişkin olarak görüşmelerde bulunmak üzere, Amerikan hükûmetinden özel izin aldığını açıklamıştı.

Ancak Boeing, İran’a uçak satışı yapmadan önce Amerikan hükûmetinden ilave bir izin daha almak zorunda.

İran ile Boeing arasındaki görüşmeler devam ederken, Almanya’dan farklı bir haber geldi.

Ran Invest GmbH genel müdürü Kianoush Ranjbar yaptığı açıklamada, Boeing marka en az 12 adet uçağın İran Air’e kiralanmasına yönelik müzakerelerde son aşamaya gelindiğini vurguladı.

Özellikle İran ile Almanya arasındaki hatlarda kullanılması planlanan uçakların, Boeing 737 ve Boeing 767 tipinde olacağı belirtiliyor.

Taraflar arasında anlaşmaya varılırsa, söz konusu uçaklar, Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel’in önümüzdeki Mayıs ayı içerisinde yapacağı Tahran ziyareti sırasında teslim edilecek.

Bu uçakların kiralanması ayrıca, yazımızın başında belirttiğimiz, Avrupa Birliği tarafından İran Air’e uygulanmakta olan uçuş emniyeti kaynaklı kısıtlamaların kaldırılmasını da hızlandırabilir.