Unboxing the new KLM Boeing 787 Dreamliner

Boeing 787 Dreamliner Motorları İçin Acil Uyarı

Boeing_787
Boeing 787

Amerikan Federal Havacılık Kurumu FAA, Boeing 787 Dreamliner tipi uçakların motorları için “acil” bir uyarı yayınladı.

“Acil Emniyet Konusu” başlığı altında yayınlanan duyuruda, General Electric marka motorlarda bir takım modifikasyonlar yapılması gerektiği belirtildi.

Motorlarda tespit edilen bir arıza sebebiyle, uçuş sırasında yaşanan buzlanma sebebiyle motorların durduğu belirtildi.

FAA’in uyarısı, 29 Ocak 2016 tarihinde 6.000 metre irtifada yaşanan bir olaya dayanıyor.

Motorun fan pervanesinde oluşan buzlanma sonrasında pervanenin, motorun iç tarafına sürtünerek titreşimlere yol açtığı; bunun sonucunda da motorun durduğu açıklandı.

Uçak, tek motorla güvenli bir biçimde acil iniş yaptı.

FAA’in 22 Nisan 2016 tarihli açıklamasında yer alan uyarıya göre böyle bir durumda uçağın her iki motorunun, uçuş esnasında bir daha çalıştırılamayacak derecede hasar görebileceği; bu yüzden de acil tedbir alınması gerektiği vurgulanıyor.

GE Aviation sözcüsü Rick Kennedy, söz konusu problemle ilgili tamir işleminin, motor kanattan sökülmeksizin 16 saatlik bir çalışma ile gerçekleştirildiğini belirterek, havayolu şirketlerinin uçuş planlarını en az oranda etkileyerek bu işi çözmeye çalıştıklarını açıkladı.

Unboxing the new KLM Boeing 787 DreamlinerGEnx-1B PIP2 tipli motorları kapsayan bu durum, dünya genelindeki 29 havayolu şirketinin filosunda bulunan 176 adet Boeing 787 Dreamliner’ı ilgilendiriyor.

Şimdiye kadar teslim edilmiş olan Boeing 787 sayısı ise 393.

Durumun farkında olan Boeing ise motorlarla ilgili çalışmaların halihazırda başlatılmış olduğunu ve şu ana kadar 40 adet motorun tamir edildiğini duyurdu.

FAA tarafından yayınlanan uyarıya ilişkin olarak yapılması gereken tamir işlemlerinin 150 gün içerisinde tamamlanması gerekiyor.

Şu an için ise 787 pilotlarına, 3.750 metre irtifa üzerinde bir buzlanma durumu olması halinde motorları her beş dakikada bir tam gazın %85 oranında güçle çalıştırmaları tavsiye edildi.


Posted

in