Iberia_THY_Istanbul_IST_AHL_Apron_June-2014

Delta ve Iberia, Türkiye Pazarından Çekiliyor

Bir tarafta İspanyol ama British Airways ile evlenmiş Iberia… Diğer tarafta son yıllarda sadece yaz sezonunun belirli bölümü uçan Delta.

Neden Türkiye pazarından çıkıyorlar?

Terör riski… Dışişleri bakanlıklarından gelen uyarılar… Kuşkusuz resmi açıklamalar bunlara işaret ediyor. Ama bir yandan iki havayolu da hızla düşen talebe topu atıyor…

Iberia_THY_Istanbul_IST_AHL_Apron_June-2014
Iberia’ya ait bir uçak, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda (Haziran 2014)

Örneğin Iberia Havayolları.

İstanbul ile birlikte Lagos ve Akra hatlarını da kapatıyor. Afrika’daki uçuş noktalarının İstanbul ile alakası nedir diyebilirsiniz. İki hat için petrol şirketleri önemli bir business class müşterisi. Petrol gelirleri düşünce bu hatlar da dolmuyor.

Peki Afrika’da hızla büyüyen hatta buralarda en çok noktaya uçan THY kimin rakibi?

Gelelim Madrid – İstanbul hattına… Bu hatta THY Iberia’dan ciddi yolcu çaldı. Hatta İspanya’dan Ortadoğu’ya ve Uzakdoğu’ya uçacak yolcuların tercihi THY oldu.

Iberia’nın ortağı artık İspanyol hükümeti değil, British Airways. Para kaybına tahammülleri yok. Kaybeden hat kapatılıyor…

Aynı durum Delta için geçerli.

Havayolu zaten Türkiye’den vazgeçmişti. Sadece yılın 3 ayı uçuyordu. İstanbul ile birlikte 22 Mart’ta ana merkezi Atlanta’dan Brüksel’i, Dubai’yi, Newark’tan Londra Heathrow’u, Seattle’dan Tokyo seferlerini de iptal etmişti…

Karşısında ise New York JFK’den günde 3 sefer yapan THY var. İkisi 777, biri de A330 olan uçuşlar önümüzdeki günlerde tamamen 777’ye dönecek. Yani THY günde sadece New York’a 1050 koltuk kapasitesi sunacak…

Tüm bunlar yaşanırken be yazık ki ülkemizdeki patlayan bombalar ve süren çatışmalar yurtdışından gelecek olanları ürkütüyor.

Aman Dikkat!

Örneğin THY, Atatürk Havalimanı’nın dış hatlar kapasitesinin yüzde 80’ini neredeyse tek başına kullanıyor. Ona ciddi rakip çıkabilen yabancı şirket yok gibi.

Lufthansa gibi devler kaleleri Münih’i terk ediyor.

Tek rakip Ortadoğu’dan geliyor. Slot sorunları nedeniyle Emirates, Qatar, Etihad gibi taşıyıcılar Sabiha Gökçen’e yönlendiriliyor.

Bu durum üçüncü havalimanına nasıl yansır, bilmiyoruz…

Doğru olan THY’nin Ortadoğulu rakipleri gibi transit pazar oluştururken bu ülkeden de sağa sola giden bir potansiyeli yakalaması.

Yani dolu bir uçaktan inip bagaj almak için geliş katına geldiğinizde birkaç Türk ile değil, onlarca insanla karşılaşmanız gerekiyor.

Bunlar da sadece THY ile değil daha iyi ekonomiyle, turizmle oluyor…

Hisse Senedi Fiyatları

Birkaç gündür ilginç şeyler oluyor.

Borsa İstanbul çıkarken, THY hisseleri adeta çakılıyor.

THY hisselerinde günlük yüzde 7’ye yakın bir değer kaybı meydana geldi. Hisseler 6,99’a vurdu. Yıl sonu 10 TL beklentisi, uluslararası kuruluşlar tarafından 6,5 TL’ye çekildi.

Benzer bir durum Pegasus için de geçerli. Bir günde yüzde 6 değer kaybeden kağıdın yıl sonu beklentileri de aşağıya çekildi.

Turizm kötü. Türkiye’ye gelecek olan yolcu sayısı düşecek. Bu durum finansal tablolara yansıyacak. Ama bu kadar tepe taklak düşüş neyi işaret ediyor?

Sanıyorum ani düşüş sonrasında toplanan her iki şirketin de yönetim kurulları gerekli açıklamayı yapacaktır…


Posted

in