Air France_Humeyni_Tahran_001

Air France, İran’a Döndü

İran anlaşmayı imzaladı ve ambargolar kalktı. Arka arkaya uçak siparişleri geliyor. Yabancı havayolları uçmaya başlıyor. Bundan sonra ne olacak?

Batılılar, ambargo nedeniyle uzun süredir uçmadıkları İran pazarı için yeniden düğmeye bastı. Buraya ilk uçan havayolu, Air France oldu.

Air France ve İran denildiğinde aklıma hep Humeyni’nin sürgünden dönerken Tahran’a Boeing 747 ile inmesi gelir.

Air France uçağının kapısından inerken yanında elinden tutan bir pilot vardır.

1979’da çekilen bu fotoğrafın arkasından Fransa, ambargoya kadar İran’ın ayrıcalıklı ilişkilere sahip olur.

Air France_Humeyni_Tahran_001
Ayetullah Humeyni, bir Air France uçağı ile Tahran’a dönmüştü.

Ama gün gelir tüm yabancı taşıyıcılar İran’dan çıkar. Sadece Lufthansa ile Alitalia kalır. Ancak ilişkilerin yumuşamasıyla ilk olarak Avusturya Havayolları 2014’te uçmaya başlar. Onu, British Airways izler. Ve son olarak 17 Nisan 2016 tarihindeki uçuşla, Air France da İran pazarına girer. (*)

THY ise İran pazarından hiç çıkmadı.

Sadece Tahran değil, sanki bir Almanya gibi, THY İran’da çok fazla noktaya uçuyor.

Ahvaz, İsfahan, Kirmanşah, Meşhet, Şiraz ve Tebriz, THY’nin doğrudan uçuş yaptığı noktalar arasında.

Air France_Humeyni_Tahran_002
THY sadece Avrupa değil Kuzey Amerika’dan da etnik trafiği topluyor ve İran’a götürüyor. Aynı şekilde turistler için de ciddi bir uçuş ağı sunuyor.

Pazara daha fazla yabancı oyuncunun girmesi THY’yi ilk başlarda zorlayacak olsa da, birkaç ay içinde ambargonun kalkması sonrasında bölgeye çok daha fazla insan uçacak.

THY, yaygın bağlantısı ile bundan kârlı çıkacaktır.

Kuşkusuz bu durum İran’a tarifeli olarak uçan Türk şirketlerine de yarayacaktır. Gelecek dönemde Suudi Arabistan gibi ekipleri ile kiralanan Türk bayraklı uçaklar İran’da uçacaktır.

Teknik’te Yeterli Destek Var mı?

İran, ambargonun kalkmasının ardından çok sayıda uçak siparişi vermeye başladı.

Ancak bakımdan eğitime standartların hızla yükseltilmesi gerekiyor. Bir süredir THY Teknik’in dikkatle izlediği İran pazarına ilk adımı Lufthansa Teknik attı.

Bunun sonrası eğitim.

Bakalım sonrasındaki gelişmeler ne olacak? Türkiye beklediği payı bu pazardan alabilecek mi? Yoksa uzun yıllar pazara soğuk duran Avrupalılar, hatta bir dönem büyük şeytan olan ABD mi pazarı kapacak?

Tabi ki bunları yazarken, geçmişte TAV’ın son dakikada iptal edilen Tahran Havalimanı operasyonunu ve İran’da iş yapmanın ne kadar zor olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

(*) Meraklısına: Air France, Tahran seferlerine alkol servisi yapıyor. Ancak uçak yerdeyken içeceklerin olduğu dolaplar kilitleniyor. İranlı yetkililer uçağı yerde kontrol ediyor. İran, THY’nin alkol servisi yapmadığı ülkeler arasında.

Comments

3 responses to “Air France, İran’a Döndü”