Kopenhag Havalimanı_CPH

Kopenhag Havalimanı, “Bulut” Kullanacak

Kopenhag Havalimanı_CPH
Kopenhag Havalimanı

Avrupa’nın dinamik havalimanı gruplarından olan Kopenhag Havalimanları İşletmesi, operasyonel verimliliği artırmak amacıyla bulut bilişim uygulamalarına geçiş yapacak.

Şirket bu çerçevede, seyahat sektörünün önde gelen teknoloji sağlayıcılarından Amadeus ile uzun dönemli işbirliğine gitme kararı aldı.

Operasyonel verimliliğin yanı sıra, yolcu deneyimini geliştirmek de, söz konusu çalışmanın kapsamı dahilinde bulunuyor.

Taraflar arasında Mart ayının başında imzalanan anlaşma 10 yıl boyunca geçerli olacak ve Kastrup‘un yanı sıra Roskilde Havalimanı’nı da kapsayacak.

Bilgi teknoloijleri konusundaki bu geniş kapsamlı işbirliğinin sonucunda Kopenhag Havalimanı’nın, Kuzey Avrupa’nın lider havacılık merkezi haline gelmesi hedefleniyor.

Kopenhag Havalimanı önümüzdeki dönemde, Amadeus’un portföyünde yer alan farklı bir çok çözümü kullanmaya başlayacak.

Havalimanının hava trafik sisteminin değiştirilmesi, bulut bazlı “havalimanı operasyonel veritabanı” (Airport Operational Database – AODB) ve kaynak yönetimi sistemi (RMS) kullanılması gibi hayatî ve zorlu bir değişim süreci, Kopenhag Havalimanı bilgi işlem ekibini bekliyor.

Proje dahilinde dokuz farklı Amadeus ürünü, Kopenhag Havalimanı bünyesinde kullanılmaya başlanacak:

1- Havalimanı Ortaklaşa Karar Verme Mekanizması – Airport Collaborative Decision Making (A-CDM)

Bu mekanizma, havayolları, yer hizmetleri, akaryakıt şirketleri gibi, bir havalimanındaki tüm paydaşların ortak bir portal üzerinden sistematik bir biçimde çalışmasını sağlıyor. Bu sayede operasyonel verimlilik artırılıyor.

2- Havalimanı Operasyonel Veritabanı – Airport Operational Database (AODB)

Bu veritabanı, havalimanının beyni niteliğinde olacak. Bulut tabanlı çalışacak olan AODB, Amadeus tarafından işletilecek ve havalimanı sahasından ayrı bir yerde bulunacak.

3- Bagaj Eşleştirme Sistemi – Baggage Reconciliation System (BRS)

Amadeus’un geliştirdiği BRS, gerçek zamanlı yolcu, uçuş ve bagaj verisini, check-in anından uçuş zamanına dek eşleştiriyor olacak. Bu sisteme geçişle birlikte, Kopenhag Havalimanı, mevcut durumda kullandığı üç farklı bagaj eşleştirme sistemini rafa kaldıracak.

Bu sistemlerin yanı sıra, Amadeus ve Kopenhag Havalimanı’nın ortaklaşa geliştirdiği ve geçtiğimiz yıl devreye giren Amadeus Airport Fixed Resource Management Solution (RMS) adlı çözümden de bahsetmek gerekiyor.

RMS sayesinde, biniş kapıları ve körükler gibi sabit varlıkların kullanımı, daha etkin ve verimli bir biçimde planlanabiliyor.

Kopenhag Havalimanı BT’den sorumlu genel müdür yardımcısı Christian Poulsen yaptığı açıklamada, önümüzdeki yıllarda yıllık yolcu sayısını 25 milyondan 40 milyona yükseltmeyi hedeflediklerini belirterek, Amadeus ile yaptıkları işbirliğinin kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı:

Proje kapsamında devreye alınacak Amadeus ürünlerinin tam listesi şu şekilde:

  • Flight Information Display System (FIDS)
  • Mobile Resource Management System (MRMS)
  • Airport Analytics
  • Local Information Broker
  • AODB
  • Airport Fixed Resource Management System (FRMS)
  • Departure Sequence Manager (SEPL)
  • A-CDM Portal
  • Baggage Reconciliation System (BRS)