Amsterdam_Schiphol_Airport_entrance

Amsterdam Schiphol Havalimanı da Büyüme Kararı Aldı

Amsterdam_Schiphol_Airport_entrance
Amsterdam Schiphol Havalimanı Giriş Kapısı

Amsterdam Schiphol Havalimanı’nın (AMS) hissedarları olan Hollanda Devleti, Amsterdam Belediyesi, Rotterdam Belediyesi ve Aeroports de Paris geçtiğimiz Salı günü, havalimanında yeni bir terminal ve uçakların yanaşabileceği yeni bir iskele bloğu inşa edilmesine onay verdiklerini duyurdu.

Schiphol Havalimanı’nın uzun vadeli büyüme planlarının temelini oluşturan bu genişleme projesi, Hollanda’da daha önce gürülltü kirliliği üzerine varılan Alders Anlaşmasına uygun bir şekilde gerçekleştirilecek.

Yılda 14 milyon yolcuya hizmet vermesi beklenilen ve 2023 yılında bitirilmesi planlanan yeni terminal, Schiphol Plaza’nın güneyinde ve mevcut hava trafik kontrol kulesinin bitişiğinde inşa edilecek. Aynı zamanda mevcut terminal ile de bağlantısı bulunacak.

Böylece havalimanının yıllık yolcu kapasitesi 80 milyona yükselecek.

İlave edilecek olan yeni iskele bloğunun ise Cargo Station 1 adı verilen binanın yanında olması ve 2019’da tamamlanması planlanıyor.

Amsterdam Schiphol Havalimanı_büyüme planiİskele bloğunun etrafında yer alacak park pozisyonları da havalimanına ayrıca esneklik getirecek.

Söz konusu ilave park pozisyonları aynı anda ya üç geniş gövde ve beş dar gövde uçağın yanaşmasına ya da aynı anda yedi dar gövde uçağın yanaşabilmesine olanak tanıyacak.

Schiphol Group, havalimanlarının rekabetçi konumunu koruyabilmesi için büyütülerek kapasite ve kalitesinin artırılması gerektiğini düşündükleri için böyle bir yatırım kararı aldıklarını ifade ediyor.

Havalimanına ilave edilen yeni iskele bloğu, ileride daha da uzatılabilecek şekilde konumlandırıldığından, aslında havalimanının uzun vadeli planlarının da yine temelini oluşturmakta.

Schiphol Group CEO’su Jos Nishuis konu hakkında ayrıca, otobüs bekleme yerleri ve araç park istasyonları gibi çeşitli taşıtlar için de altyapıların geliştirileceğini kaydetti.

Bu önemli genişleme projesine ilişkin ön çalışmalar ise şimdiden başlamış durumda.

Uzun zamandır atıl halde bulunan Schiphol Cargo Center binasının yıkımı ve araç park yerlerinin genişletilmesi işleri bu kapsamda hali hazırda yürütülmeye başlandı bile.

Heathrow, Genişleme Projesini Başlatmak İçin Hükûmeti Bekliyor

Heathrow third runway CGI - Taking Britain Further
Londra Heathrow Havalimanı Büyüme Planı

Manş Boğazı’nın öte tarafında ise, adeta bir yılan hikâyesine dönen işte Heahtrow Havalimanı, muhtemel genişleme projesi sürecinde kendisiyle beraber çalışacak olan önde gelen dört mühendislik ve proje yönetim firmasıyla anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Havalimanı bu dört firmayı genişleme projesi çerçevesinde yaşanacak proje teslim sürecinin çözüm ortakları olarak duyurdu.

Projenin başlaması halinde görev alacak olan firmalar Arup, CH2M, Mace ve Turner&Townsend.

Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz sene Temmuz ayında Birleşik Krallık Hükûmeti’nin görevlendirdiği bağımsız bir Havalimanları Komisyonu, çok açık ve net bir biçimde Güneydoğu İngiltere’ye inşa edilecek yeni pistin, belirli çevresel kriterler çerçevesinde Heathrow Havalimanı’na inşa edilmesini tavsiye etmişti.

Şimdiyse Heathrow, atadığı yeni proje çözüm ortakları ile, hükûmet yeşil ışık yakar yakmaz çalışmalara başlayabilmek için hazır hale gelmiş durumda.

Heathrow’un böyle bir yapılanma ve planlama içine girmesinin arkasında, hükûmet nezdinde bazı şeylerin kararının verilmiş olmasınınn yatıp yatmadığını en kısa zamanda görebilmeyi ümid ediyoruz.


Posted

in