Lufthansa_technik

İran’da Sıra Bu Kez, İngiliz ve Almanlar’da

Airbus-Infographic-Iran-order-Jan16
İran tarafından verilen Airbus siparişi – Ocak 2016

Geçtiğimiz Ocak ayında ambargoların kaldırılmasının ardından İran sivil havacıık sektöründe yaşanan hareketlenme, hız kesmeden devam ediyor.

Hatırlancağı üzere ilk aşamada Fransızlar, İran’la çeşitli konularda art arda anlaşmalar imzalamıştı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhanî ve Fransa Devlet Başkanı Françoise Hollande’ın da katıldığı bir törenle Paris’te imzalanan anlaşma sonucunda, çeşitli tiplerde 118 adet Airbus marka uçak siparişi verilmişti.

Bu dev siparişi, İran Air’in, liste fiyatına göre değeri 1 milyar Euro olan anlaşma çerçevesinde, 20 adet kesin ve 20 adet opsiyon olmak üzere, toplam 40 adet ATR 72-600 satın alma kararı takip etti.

Sektörün havalimanı tarafı da hareketliydi.

Yine Fransızlar, proaktif bir yaklaşımla bir çok stratejik anlaşmaya imza attılar.

Iran Airports Holding Company (IAHC) ve VINCI Airports arasında 28 Ocak 2016 tarihinde imzalanan mutabakat zaptı, ülkenin sırasıyla en büyük ikinci ve beşinci havalimanları olan Meşhed ve İsfahan Havalimanları’nın yenilenip genişletildikten sonra işletilmesini sağlayacak olan imtiyaz sözleşmelerini kapsıyordu.

Diğer tarafta; aynı zamanda TAV Havalimanları Holding’in %38 hissedarı olan Aeroports de Paris (AdP) ve Bouygues Batiment şirketleri de, İran’ın dünyaya açılan kapısı niteliğindeki Tahran İmam Humeyni (IATA Kodu: IKA) Havalimanı’nın genişletilmesine ilişkin işlerle ilgili olarak, İran’lı otoritelerle üç ay süre zarfı için münhasır görüşme hakkı sağlayan bir mutabakat zaptına imza attı.

İran’da Sıra Bu Kez, İngiliz ve Almanlar’da

Fransızlar’ın ardından İran sivil havacılık sektöründe sıra artık İngiliz ve Almanlar’a geldi.

İngiltere ile İran arasında imzalanan sivil havacılık anlaşmasına göre iki ülke arasında taraflar haftada 42’şer uçuş gerçekleştirebilecek.

İlk aşamada British Airways, önümüzdeki Ramazan Ayı’nın ardından Londra Heathrow ile Tahran arasında haftada 6 uçuş başlatacak ve Ekim ayında kış tarifesine geçilmesiyle birlikte bu uçuşlar günlük olarak icra edilir hale gelecek.

British Airways Tahran’a ilk olarak bundan 70 yıl kadar önce uçmaya başlamış ancak Batı dünyası ile İran arasındaki ilişkilerin iyice gerilmesi sebebiyle bu uçuşlar 2012 yılında askıya alınmıştı.

British Airways’in Tahran seferleri için yaptığı kampanya çerçevesinde gidiş – dönüş biletler, 384 Pound seviyesinden başlıyor.

Lufthansa Technik, İran’da Tesis Kurabilir

Lufthansa_technikAvrupalı diğer rakipleri gibi, Alman havacılık şirketleri de İran’da yeni fırsatlar peşinde koşuyor.

9 Mart 2016 tarihinde Lufthansa ile İran Air arasında imzalandığı belirtilen bir anlaşmaya göre Lufthansa Technik, İran’da bir teknik bakım merkezi kurmak için kolları sıvadı.

İran’da şu an için ortalama yaşları 20 olan, 250 civarında uçak bulunuyor.

Ambargolar sebebiyle yeterli bakım yapılamadığından, bu 250 uçağın 100 kadarı yerde yatıyor.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, gerekli teknik bakımların yapılması halinde, 70 kadar uçağın yeniden hizmete sokulabileceği düşünülüyor. Bu durumun gerçekleşmesi, yeni uçakların teslim edileceği döneme kadar ülke havacılığına bir nebze de olsa rahat bir soluk aldırabilir.

Hem mevcut eski uçakların bakımı, hem de yukarıda belirttiğimiz 118 uçaklık Airbus siparişi çerçevesinde düşünüldüğünde, Lufthansa Technik ile İran Air arasında geniş kapsamlı ve uzun soluklu bir işbirliğinin gerçekleşmesi ve Tahran’da bir teknik bakım merkezinin kurulması sürpriz olmayacaktır.

Teknik bakım işinin yanı sıra Lufthansa ile İran Air; yolcu ve kargo taşınmasına yönelik ticarî konular, havacılık bilgi teknolojileri sistemleri ve seyrüsefer mekanizmaları gibi noktalarda da işbirliği yapmayı planlıyor.

Bakalım İran, geçmiş günlerine dönebilecek ve Avrupa ile Asya arasında yeniden bir aktarma noktası olabilecek mi?

Comments

3 responses to “İran’da Sıra Bu Kez, İngiliz ve Almanlar’da”