Amazon.com_Boeing 767

Amazon.com, Uçak Kiraladı

Amazon.com_Boeing 767Dünyanın en büyük perakendecisi Amazon.com, teslimat sürecini daha da hızlandırmak amacıyla uçak kiralamaya karar verdi.

Air Transport Services Group adlı uçak kiralama firması ile anlaşan Amazon, 20 adet Boeing 767’yi 5 ilâ 7 yıl boyunca kendi teslimat operasyonunda kullanacak.

Teslimat sürecini her geçen gün daha hızlı ve daha ucuz hale getiren Amazon böylece, kendi uçaklarını kullanma kararı alarak yeni bir aşamaya geçmiş oldu.

Kiralanan uçaklar, 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlayacak.

Halihazırda büyük oranda UPS ve FedEx ile çalışan şirketin yıllık gönderi gideri 11,5 milyar USD gibi muazzam seviyelere ulaşıyor.

Hem bu gideri bir nebze de olsa aşağıya çekebilmek hem de tedarik zinciri üzerindeki kontrolünü artırmak amacıyla Amazon ayrıca, geçtiğimiz yıl içerisinde binlerce treyleri hizmete sokmuş ve yeni bir program çerçevesinde hızlı teslimat kapsamındaki siparişler için sözleşmeli sürücüler kullanmaya başlamıştı.

Amazon_shipping cost_nakliye maliyeti
Amazon’un nakliye masrafları (2010-2015)

Bununla birlikte, Amazon’un uçak satın alma kararının, UPS ve FedEx’in toplam cirolarına etkisinin çok da büyük olmayacağı belirtiliyor.

FedEx’in entegre pazarlama ve iletişimden sorumlu başkan yardımcısı Patrick Fitzgerald yaptığı açıklamada, Amazon’un uçak kiralama haberinin kendileri için sürpriz olmadığını ve perakende deviyle yakın bir biçimde çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

UPS’in filosunda 240, FedEx’inkinde ise 370 civarında uçak bulunuyor.

Amazon Prime Air

Amazon_Prime_Air_super speed delivery
Amazon Prime Air

Amazon’un teslimat sürecine ilişkin en inovatif girişimlerinden bir tanesi hiç kuşku yok ki, Prime Air adını verdiği hizmet.

Henüz deneme aşamasında olan proje çerçevesinde şirket, drone adı verilen insansız hava araçlarının hızlı sipariş teslimatında (Prime Air) kullanımı için, özel bir hava sahası ayrılmasını istiyor.

Perakende devinin teklifine göre, yerden 200 – 400 feet (60 – 120 metre) yükseklik arasındaki hava sahası, sipariş teslimi amacıyla kullanılacak olan drone’lara ayrılacak.

400 ile 500 feet (120 – 150 metre) arasındaki yükseklik ise operasyonun emniyeti açısından uçuşa kapalı olacak.

500 feet, genel havacılık uçuşlarının gerçekleştirildiği en düşük irtifa seviyesi.

Amazon’un kullanmayı planladığı araçların ağırlığı 25 kg’den az olacak ve 2,5 kg’a kadar olan paketleri taşıyabilecek. Siparişlerin, 30 dakika içerisinde yerine ulaştırılması hedefleniyor.

Sipariş tesliminde kullanılması düşünülen drone’ların hızının ise 100 km/s civarında olacağı tahmin ediliyor.


Posted

in

, ,

Comments

2 responses to “Amazon.com, Uçak Kiraladı”