Iran Air_ATR 72-600_aircraft_new order_siparis_Feb 2016

İran, Kanada Uçuşları İçin Resmen Başvurdu

Iran Air_ATR 72-600_aircraft_new order_siparis_Feb 2016
Iran Air – ATR 72-600

2014 yılıydı.

İstanbul’dan Toronto’ya seyahat ediyorduk.

Türk Hava Yolları’nın TK 0017 sefer sayılı Boeing 777 tipi uçağındaki İranlı yolcu sayısı özellikle dikkatimizi çekmişti.

Sonradan anladık ki Kanada, özellikle Humeyni devriminden sonra ülke dışına çıkan İranlılar’ın yoğun olarak yaşadığı yerlerden bir tanesiymiş.

Ve İran’la Kanada arasında doğrudan uçak seferi bulunmadığından, bu iki ülke arasında seyahat etmek isteyenlerin önde gelen tercihlerinden bir tanesi Türk Hava Yolları oluyormuş.

Halen Kanada’da yaşayan İran kökenlilerin sayısının 200.000’den fazla olduğu tahmin ediliyor.

İran, Kanada Uçuşları İçin Resmen Başvurdu

Geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde, Iran Air filosunda kullanılmak üzere 118 adet Airbus ve 40 adet ATR 72 siparişi veren İran, yurt dışı uçuşlarına ilişkin devletler arası anlaşmaların bir an önce imzalanabilmesi için de girişimlere başladı.

Canadian Aviation News adlı web sitesinde çıkan bir habere göre, İran Sivil Havacılık Kurumu, Kanadalı muhattapları nezdinde resmî başvuruda bulunarak, bu iki ülke arasındaki sivil uçuşların başlaması için talebini iletti.

Konuyla ilgili olarak Kanada’nın ne yönde cevap vereceği henüz bilinmiyor.

Halihazırda her iki ülkenin karşılıklı olarak, birbirlerinin başkentlerinde büyükelçiliklerinin bulunmuyor oluşu, söz konusu sivil havacılık anlaşmasına ilişkin sürecin biraz yavaş ilerlemesine yol açabilir.

Yaşanan siyasî gerginlik sonucunda, 2012 yılında her iki ülke büyükelçiliklerini kapatmıştı.

İran’a uygulanan Birleşmiş Milletler ambargoların Ocak ayında kaldırılmasının ardından Kanada, kendi uyguladığı ambargoları bir miktar gevşetmiş ancak tamamen kaldırmaktan imtina etmişti.

Ayrıca, İran’ın en önemli özel havayolu şirketi konumundaki Mahan Air halen Kanada nezdinde yasaklı havayolu şirketlerinden bir tanesi durumunda bulunuyor.

Bununla birlikte Mahan Air bu yıl içerisinde Port Louis, Goa, Sochi, Varna, Isparta, İzmir, Konya, Hanoi ve Kolombo’ya sefer başlatmayı planlıyor.

Bakalım önümüzdeki günlerde İran ile Kanada arasındaki ilişkiler normalleşme yönünde ne kadar hızlı seyredecek?

Comments

2 responses to “İran, Kanada Uçuşları İçin Resmen Başvurdu”