Republic_Airlines_Embraer-E170_N822MD

Republic Airways, İflas Koruması Talebinde Bulundu

Republic_Airlines_Embraer-E170_N822MD
Republic Airlines’a ait bir Embraer E170

ABD’nin önemi bölgesel havayolu şirketlerinden bir tanesi olan Republic Airways, iflas koruması (Chapter 11) için resmî başvuruda bulundu.

Bünyesinde Republic Airlines ve Shuttle America adlı havayolu şirketleri bulunan holding, bu durumun en önemli sebebi olarak, son bir – iki yıldır yaşadığı pilot sıkıntısını gösterdi.

Yeterli sayıda pilot istihdam edemeyen ve bu yüzden filosundaki uçakların bir bölümünü verimli bir biçimde uçuramayan Republic Airways bu yüzden, gelir problemi yaşamaya başlamıştı.

Özellikle Doğu ve Orta-Doğu ABD’de yaygın bir biçimde faaliyet gösteren holding; United Airlines, Delta Air Lines ve American Airlines’a besleyici havayolu olarak hizmet veriyor.

Yılda 22 milyondan fazla yolcu taşıyan Republic Airways besleyici havayolu görevini sırasıyla United Express, Delta Connection ve American Eagle markaları altında gerçekleştiriyor.

Republic Airways_route map_31 Dec 2014
Republic Airways Uçuş Ağı – 31 Aralık 2014

Holdingin filosunda, koltuk kapasitesi 100’ün altında olan, 200’den fazla bölgesel uçak yer alıyor:

Bombardier Q 400 (United Express), Embraer ERJ 145 (Delta Connection), Embraer EMB 170 (Delta Connection ve United Express) ve Embraer EMB 175 (American Eagle ve Delta Connection)

Republic Airways tarafından yapılan açıklamada, bir yandan her günkü faaliyetlere normal bir biçimde devam edilirken, diğer yandan da iflas koruması sayesinde mâlî durumun ve mevcut sözleşmelerde bulunan şartların iyileştirileceğini ve şirketin yeniden yapılandırılacağı belirtildi.

Yeniden yapılanma programının başına, şirketin kurumsal gelişimden sorumlu yöneticisi Lars-Erik Arnell getirildi.

Program çerçevesinde özellikle, 50 koltuk kapasiteli uçakların filodan tamamen çıkarılması hedefleniyor.

Özellikle Embraer ERJ 145 ve Bombardier Q400 tipi turboprop uçaklarla yapılan operasyonların ciddi oranda zarar ettiği belirtiliyor.

İflas koruması çerçevesinde holding yönetiminin, bu tip uçakların pilotlarıyla yeniden masaya oturacağı ve maaşlarda indirim talep edeceği iddia ediliyor.

Maliyetleri iyice kısmak amacıyla, ilerleyen yıllarda Republic’in filosunun tamamen Embraer E-Jet ailesinden oluşacağı tahmin ediliyor.

Bu tahmin gerçek olursa, holdingin 2010 yılında vermiş olduğu 80 adetlik (40 kesin + 40 opsiyon) Bombardier CS300 siparişinin de iptal edilmesi gündeme gelecek ve zaten zor günler geçirmekte olan Bombardier için sıkıntılı günler koyulaşarak devam edecek.

ABD, Kanada, Bahamalar ve Karayipler’deki toplam 105 kente günde 1.000 civarında sefer düzenleyen Republic Airways’in, 6.000 civarında çalışanı bulunuyor.

Havayolu 101 olarak temennimiz, Republic Airways ailesinin bu can sıkıcı dönemi en kısa sürede ve en az hasarla atlatarak, yeniden eski günlerine dönmesi yönünde.