Istanbul_IST_new airport_Grimshaw_airside_002

İstanbul Yeni Havalimanı Projesi Hızla İlerliyor

Istanbul_IST_new airport_Grimshaw_airside_002
İstanbul Yeni Havalimanı

İstanbul Yeni Havalimanı projesini yürütmekte olan İGA şirketinin CEO’su Yusuf Akçayoğlu, dün (24 Şubat 2016) inşaat sahasında havalimanı muhabirleri ile yaptığı tanıtım toplantısında, bu dev projenin gelmiş olduğu son durum hakkında bilgi verdi.

Akçayoğlu; “Tüm kredi anlaşmalarımızı imzaladık. Hâlâ bu proje için yatırım yapmak amacıyla bir çok kurum kapımızı çalıyor. Artık paramız cebimizde. Şimdi bize işi bitirmek kalıyor. Daha önce ilk faz’ı 2018 Ekim ayında bitireceğimizi bildirmiştik. Şimdi inşaatı hızlandırdık ve bu tarihi geriye çektik ve inşallah 90 milyon yolcu kapasiteli Ana Yolcu Terminal Binasını, bir adet Hava Trafik Kontrol Kulesini, iki adet 60 metre genişliğinde (birisi 3,75 km ve diğeri 4,1 km olan pistleri), hangar, kargo, uçak içi ikram ve yer hizmetleri gibi tüm destek tesislerini, 18 bin araçlık otoparkı olan ilk aşamayı (Faz-1 A), 2018 yılının Şubat ayında hizmete açacağız.” şeklinde konuştu.

IGA_istanbul yeni havalimanı_Yusuf Akcayoglu_ceo_subat 2016
İstanbul Yeni Havalimanı CEO’su Yusuf Akçayoğlu

Yusuf Akçayoğlu, planlanan inşaat hızı konusundaki soruya ise şu cevabı verdi:

“Bu tip mega projelerde normalde aylık imalat fiziksel gerçekleşme dediğimiz, tamamen yerine konmasının bitmesi oranı yüzde 3. veya 3,5’tur. Biz burada yüzde 5’leri yakalayarak gideceğiz.”

Akçayoğlu; “İnşaatın şu andaki durumu nedir? Yüzde kaçı bitti?” sorusuna ise; “Kaynak aktarımına bakarsak yüzde 20’lerdeyiz. Fiziksel olarak olarak yüzde 10’dayız ama baharla birlikte en az yüzde 5 artsın diye çalışacağız. Bütün hedefimiz o. Planlamamızda da onu gösteriyor. Bir sıkıntı yaşayacağımız görünmüyor inşallah” diye cevap verdi.

İstanbul Yeni Havalimanı CEO’su Yusuf Akçayoğlu, inşaat hakkında bazı ilginç rakamlar verdi:

IGA_istanbul yeni havalimanı_insaat_ceo_subat 2016
İstanbul Yeni Havalimanı İnşaatı

“Sahada halen 1704 kamyon, 182 ekskavator, 50 greyder, 121 silindir, 84 dozer ile birlikte mimar, mühendis, idari ve işçi olarak toplam 12.000 kişi çalışıyor. Bazı işçilerimiz; özellikle kamyon şoförleri yabancı. Mesela 300 Vietnamlı, 300 Pakistanlı şoför var. Terminale 7 giriş olacak. İçeride oteller, kafeler, özel yolcu salonları hizmet verecek. Genel Havacılık ikinci bölümden sonra yapılacak. Teknik olarak HABOM’dan daha büyük bir bölge yapılacak. Uçakların slot sıkıntısı olmayacak, denizden de lojistik ikmal yapılacak.”

Yusuf Akçayoğlu, havalimanına ulaşımın çok önemli olduğunu belirterek metro hatlarının büyük rol oynayacağını belirtti.

Gayrettepe – Yeni Havalimanı Metro Hattı, D-20 yeni karayolu etabı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, hızlı tren ve üç katlı Büyük İstanbul Tünel Projesi, İstanbul’a inşa edilmekte olan, ticarî ve stratejik açıdan bu son derece önemli havalimanını kente bağlayacak.


Posted

in