A traveler using another GEE streaming service

Yolcular, Eğlence İçeriğini Kendileri İndirebilecek

A traveler using another GEE streaming service
A traveler using another GEE streaming service.

Emirates CEO’su Tim Clark bundan iki sene kadar önce, uçakların Economy Class bölümündeki koltukların daralması konusunda verdiği bir demeçte, “yolculardan gelmesi muhtemel tepkilerin, uçuş esnasında sundukları yiyecek ve içecekler, atıştırmalıklar ve elektronik eğlence sistemi ile en aza indirilebileceğini” belirtmişti.

Ancak özellikle uzun menzilli uçuşlarda seyahat eden Economy Class yolcularının aynı fikirde olduğunu söylemek bir hayli güç.

2015 yılı Nisan ayında Hamburg’ta gerçekleştirilen Aircraft Interiors Expo fuarında Airbus tarafından tanıtılan ve Airbus A380 tipi uçakların Economy Class’ında 3+5+3 şeklinde olmak üzere tek sırada toplam 11 koltuk yerleşimini öngören fikir tartışmalara yol açmıştı.

Yolcular uçak içerisindeki sıkışık ortamdan her ne kadar şikâyetçi olsa da, Tim Clark, yazımızın girişinde bahsettiğimiz konuda çok da haksız değil.

Son dönemde özellikle uçuş esnası eğlence sistemlerinde (IFE) yaşanan teknolojik gelişmeler, Economy Class yolcularının sıkıntısını bir nebze de olsa hafifletiyor.

Durumun farkında olan havayolu şirketleri, IFE sistemlerinde yaptıkları yatırımları her geçen gün artırıyor.

Tabii IFE sistemleriyle ilgili en önemli sorun, herhangi bir yazılım veya donanım güncellemesine ihtiyaç duyulduğunda, bu sürecin bir hayli uzun ve maliyetli olması.

Bu yüzden yakın bir döneme kadar koltuk arkasına yerleştirilen IFE sistemleri sadece, uzun menzilli uçuşlarda kullanılan geniş gövdeli uçaklarda bulunuyordu.

Kısa ve orta menzilde kullanılan dar gövdeli uçaklarda ise genelde, tavanda bulunan ekranlardan film yayını yapılıyordu.

Son dört – beş yıldan bu yana ise bu trend değişti ve artık dar gövdeli uçaklarda da koltuk arkası IFE sistemleri kullanılır hale geldi.

Veya daha da yeni bir teknoloji ile, dar gövdeli uçaklarda koltuk arkasına ekran yerleştirmek yerine, kablosuz IFE yayını başladı.

Yolcular, Eğlence İçeriğini Kendileri İndirebilecek

Air Transat CinePlus B_IFE
Air Transat CinePlus B

Global Eagle Entertainment (GEE) tarafından hazırlanan yeni bir hizmet, uçak içi eğlence dünyasına farklı bir soluk getirecek.

Özellikle havayolu sektörüne odaklanan ve medya içeriği, teknoloji ve bağlantı çözümleri sunan şirket tarafından geliştirilen bir uygulama, yolcuların, uçak içi eğlence içeriğini uçuştan önce indirebilmesine imkân veriyor.

Airtime Content-to-Go adı verilen uygulama, uçak içerisinde herhangi teknik bir donanıma ihtiyaç duymuyor.

Yolcular, bu uygulamayı kullanarak, arzu ettikleri içeriği kendi akıllı telefonlarına veya tablet bilgisayarlarına indirebiliyor.

GEE’nin hazırladığı bu yeni hizmetin kapsamında TV programları, filmler, müzik, oyunlar, e-yayınlar gibi bir çok farklı içerik yer alıyor.

Bu amaçla geliştirilen uygulama, bu hizmeti yolcularına sunmaya karar veren havayolu şirketlerinin rezervasyon sistemine entegre edilebiliyor.

Rezervasyon yapılır yapılmaz yolcuya bir e-posta mesajı gidiyor ve Content-to-Go uygulamasının ne olduğu ve nasıl kullanıldığı konusunda bilgi veriliyor.

Air Transat CinePlus B_IFE
Air Transat CinePlus B

Yolcu, hangi içeriği istediğine karar verdikten sonra, indirme işlemi başlıyor. Söz konusu içerik, uçuş saatinden kısa bir süre önce, yolcunun akıllı telefonu veya tablet bilgisayarında aktif hale geliyor.

DRM (digital rights management) teknolojisiyle korunan içerik, uçuştan belli bir süre sonra yolcuların cihazlarından otomatik olarak silinecek.

Uygulama, havayolunun rezervasyon sistemiyle entegre olduğundan, herhangi bir tehir veya uçuş iptali durumunda, içeriğin aktivasyon saatini buna göre güncelliyor.

Şimdilik sadece iOS versiyonu olan yazılım yakın bir gelecekte, Android uyumlu hale de gelecek.

Yakın dönemde düşük maliyetli taşıyıcıların, uzun vadede ise tüm havayolu şirketlerinin ilgisini çekeceğini düşündüğümüz bu inovatif hizmetin ilk müşterisi, Kanadalı Air Transat firması oldu.

Boeing 737 tipi uçaklarında eğlence sistemi bulunmayan Air Transat, bu ayın başından itibaren söz konusu hizmeti yolcularının beğenisine sunmuş durumda.

Air Transat yolcuları her uçuşları için, iki ayda bir yenilenmesi planlanan bu hizmette yer alan üç farklı içeriği seçebiliyor. Boeing 737 ile icra ettiği uzun menzilli uçuşu bulunmayan şirket, yolculara sunulan üç içerik hakkının yeterli olduğunu düşünüyor.

Yeni hizmet yolcu nezdinde ilk olarak, Air Transat’ın, Karayipler’e yapmış olduğu seferlerde denenmiş olacak.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, GEE tarafından hazırlanan bu yeni hizmet, uçak içi eğlence dünyasına farklı bir soluk getirirken, hem yolculara hem de havayolu şirketlerine önemli oranda esneklik kazandıracak.


Posted

in