Uçak Kapısının Üstündeki Metal Şerit Ne İşe Yarar?

Daha önce kaleme aldığımız, “Uçak pencerelerinin alt kısmındaki delik ne işe yarıyor?” ve “Uçakların pencereleri neden köşeli değildir?” başlıklı yazılarımız büyük ilgi çekmişti.

Bu kez, belki de bir çok uçak yolcusunun gördüğü fakat ne işe yaradığını pek de bilmediği bir başka şeye dikkat çekmek istiyoruz.

Uçak kapılarının hemen üzerinde yer alan ve aşağı doğru eğimi bulunan metal şeridin ne işe yaradığını biliyor musunuz?

Uçakların ne kadar yüksek teknoloji ürünü araçlar olduğu düşünüldüğünde, bu metal şeritlerin aerodinamik ile ilgisi olduğu öne sürülebilir.

Acaba öyle mi; bu metal şerit gerçekten çok ince hesapların ürünü olan, yüksek teknolojili bir parça mı?

Uçak Kapısının Üstündeki Metal Şerit Ne İşe Yarar?

Aslına bakacak olursak, bu şeritler çok basit bir yapıya sahip ve uçakların aerodinamik yapısıyla herhangi bir ilişkisi bulunmuyor.

İş tamamen su ile ilgili.

Uçak kapılarının üzerinde bulunan metal şeritler, yağmurlu havalarda uçağa binen yolcuların, kapının üzerinden akan yağmur suyuyla ıslanmasını engelleyen birer oluk işlevi görüyor.

Bu oluklar aynı zamanda, kapı açıkken yağmur suyunun uçağın içine girmesini de önlüyor.

Uçak kapısının üzerindeki metal şerit

Özellikle yolcuların uçağa, açık park pozisyonunda bir merdiven aracılığıyla bindiği durumlarda, bu oluklar yolcu konforu açısından çok kritik bir rol oynuyor.

Öte yandan, uçak körükte olsa bile yine de bir miktar yağmur suyu aşağıya sızacağından, metal şeritler üzerlerine düşen görevi burada da başarılı bir biçimde yerine getiriyor.

Yani uçaklar ne kadar yüksek teknolojiye sahip olurlarsa olsunlar, bazı parçaları hiç tahmin edilemeyecek kadar basit (ama işlevsel) olabiliyor.


Posted

in

,