Airbus, Elektrikli Yolcu Uçağı Üretmeyi Hedefliyor

2015’in yaz aylarında Airbus, elektrikli motorlarla çalışan yolcu jetleri üretmenin hazırlığına girişmiş, E-Fan 2.0 Aircraft ismini verdiği ilk örneğini Paris Hava Fuarı’nda sergilemişti.

Seri imalat için hedef 2019!

The E-Fan flight demonstrator prepares for take-off.
Airbus E-Fan

Her ne kadar Airbus denilince pek çoğumuzun aklına ‘yolcu uçağı’ gelse de aslında Airbus, yolcu uçağı üreten bir firma adı.

Fakat uçuş sektörüne kazandırdığı pek çok ilk sayesinde o kadar başarılı bir tarihe sahip ki, artık ürün adı olmuş bir marka haline geldi.

Yani diğer bir deyişle bir firmanın erişebileceği en yüksek değer olarak kabul edilen ‘jenerik marka’ statüsüne yükseldi.

Hani bizdeki ‘Selpak’ (peçete), ‘Vileda’ (yer süpürgesi), ‘Seloteyp’ (yapıştırıcı bant) gibi aslında firma olan ama artık ürünü tanımlar hale gelmiş dev markalar var ya işte onlardan birisi de haberimize konu olan Airbus firması.

Yüzlerce kişilik devasa yolcu uçaklarının yanı sıra askeri veya sivil kargo ve nakliye uçakları ile de tanıdığımız Airbus firması, yakın bir gelecekte ürün gamına tamamıyla elektrikli yolcu jetlerini de eklemeye hazırlanıyor.

Airbus Group’s E-Fan technology demonstrator became the world’s first all-electric two engine aircraft taking off by its own power to successfully cross the Channel on 10 July 2015, some 106 years after Louis Blériot’s epic flight. Here landing in Calais.
Airbus E-Fan

İlk örneğini Paris Havacılık Fuarı’ndaki katılımcılara sergileyen Airbus, henüz prototip formdaki modele E-Fan 2.0 Aircraft ismini vermiş.

‘Aircraft’, kanatlarının altına havanın yaptığı basınç yardımıyla yükselip ilerleyebilen motorlu hava taşıtlarına verilen isim.

Sadece iki kişilik tasarlanan ve 9,45 metrelik kanat açıklığına sahip olan bu kompakt modeli öne çıkaran detay tamamıyla elektrikli olması ki bu bağlamda sektörün ilk örneği kendisi.

The Efan, a fully electrically-powered, all-composite general aviation training aircraft, performs at ILA its first flight at an airshow. It did its first public flight in on April 25th this year.
Airbus Group s E-Fan technology demonstrator became the world s first all-electric two engine aircraft taking off by its own power to successfully cross the Channel on 10 July 2015, some 106 years after Louis Bleriot s epic flight.Here just before landing in Calais.

Keza karbon fiber bileşenli malzemelerden üretildiği için boş ağırlığı 499 kilo gibi muazzam bir değerde tutulmaya başarmış ki yukarıda da belirttiğimiz gibi havanın yaptığı basınç yardımıyla yükseldiği için bu hafiflik kendisine çok büyük bir avantaj sağlıyor.

Havada yaklaşık 1 saat kadar kalabilen ve elektrikli yapısı sayesinde neredeyse sıfır sesle uçan tayyarenin yine bu sebepten ötürü karbondioksit salınımı da sıfır.

Airbus Group’s E-Fan technology demonstrator became the world’s first all-electric two engine aircraft taking off by its own power to successfully cross the Channel on 10 July 2015, some 106 years after Louis Blériot’s epic flight. Here landing in Calais.120 adet lityum-ion pilin güçlendirdiği 30kw gücündeki ikiz motorlarının müsaade ettiği üst hız sınırı ise saatte 220 kilometre. Bu, kendi sınıfı için muazzam bir değer.

Airbus’ın hedefi 2050 yılı itibarı ile 100 kişilik elektrikli yolcu uçaklarını satışa sunmak.

Her ne kadar mevcut teknolojiden baktığımızda bu imkansız görünse de işin arkasında Airbus varsa ciddiye almak gerekli.

Kaldı ki 4 kişinin yolculuk etmesine imkan sağlayacak olan E-Fan 4.0’ın, 2019 yılı itibarı ile üretime hazır olması öngörülüyor. Bunu da Airbus’ın ileriye dönük hedefinin mümkünatına yönelik ipucu sağlayan bir diğer önemli bilgi olarak değerlendirmek gerek.

 


Posted

in

,