Singapore Airlines_Premium Economy Class_seat_002

Singapore Airlines Premium Economy Class Yolcu Deneyimi

Singapore Girl_Premium Economy ClassHer geçen gün emtialaşan (commoditization) havayolu sektöründe son yılların önde gelen farklılaşma noktalarından bir tanesi hiç şüphesiz ki, Economy Class ile Business Class arasında konumlandırılan ve genelde Premium Economy şeklinde adlandırılan ara sınıf oluyor.

Özellikle network taşıyıcıların başvurduğu bu yöntemin farklı bir çok uygulama şekli bulunuyor.

Qantas, Air New Zealand, British Airways, Cathay Pacific, Lufthansa gibi şirketler, Premium Economy Class’a özel önem veriyor.

Uzun süren bir hazırlık (Proje Kasım 2013’te başladı) ve ön pazarlama faaliyetlerinin ardından Singapore Airlines da, geçtiğimiz yıl içerisinde (9 Ağustos 2015: Singapur-Sydney hattı) kendi Premium Class’ını yolcularına tanıtmıştı.

Biz de Havayolu 101’de bu süreci yakından takip etmiştik:

Singapore Airlines da, Premium Economy Kervanına Katılıyor

Singapore Airlines’ın Premium Economy Class Ayrıntıları Belli Oldu

Singapore Airlines, Premium Economy Ürününü Tanıttı

Singapore Airlines Premium Economy Class – It Starts With A Seat

Singapore Airlines’ın filosundaki mevcut 19 adet Airbus A380, 19 adet Boeing 777-300ER ve gelecekteki 20 adet Airbus A350’de, Premium Economy Class bulunacak.

Projenin maliyeti, daha önceki tahminlerin çok daha aşağısında; yaklaşık 80 milyon USD civarında gerçekleşecek.

Singapore Airlines Premium Economy Class, Airbus A380 tipi uçaklarda alt katta, First Class ile Economy Class arasında yer alıyor ve toplam 36 adet koltuktan oluşuyor.

Boeing 777-300ER tipi uçaklarda ise koltuk sayısı 28 ve bu bölüm, Business ile Economy arasında bulunuyor.

Singapore Airlines Premium Economy Class Yolcu Deneyimi

Australian Business Traveller adlı web sitesinin editörü David Flynn geçtiğimiz günlerde, Singapore Airlines’ın misafiri olarak Sydney-Singapur hattında bir Airbus A380 ile yaptığı uçuşun ardından, bu yeni ürününü ele alan etraflı bir değerlendirme yazısı yayınladı.

Flynn, Singapore Airlines’ın Premium Economy Class’ını, kendi segmentinde şu an için dünyanın en iyisi olarak tanımlıyor.

Singapore Airlines_Premium Economy_launch event_seat_002Koltuk

Bu yeni sınıfın koltukları, Airbus A380’de 19,5 inç, Boeing 777’lerde ise 18,5 inç genişliğinde.

Diz mesafesi ise 38 inç. Economy Class’taki diz mesafesinin genelde 30-32 inç arasında olduğu düşünüldüğünde, bu sınıfta seyahat edecek olan Economy yolcularının feraha kavuşacağını söylemek mümkün.

Premium Economy koltuklarını, 8 inç yatırmak mümkün. Economy Class’ta bu rakam genelde 6 inç oluyor.

Koltukların tamamında ayrıca, yolcu konforunu artırmaya yönelik olarak bacak ve ayak dinlendirme yerleri de var.

Koltuklar, yolcuların yanlarında taşıdığı elektronik cihazları ve diğer eşyasını yerleştirebileceği cepler açısından da son derece zengin.

İki koltuk arasında bulunan bardak koyma yerleri ve LED ışıklandırma da, Singapore Airlines’ın Premium Economy Class koltuklarının diğer özelliklerinden.

Singapore Airlines_Premium Economy_inflight foodYemek

Yeme-içme konusunda Premium Economy’nin, standart Economy Class’tan en önemli farkı, “Book the Cook” adlı sıra dışı ikram hizmetinin olması.

Bilindiği üzere Singapore Airlines bu hizmeti sadece First ve Business Class yolcularına sunuyordu.

Geçen yıl bizzat deneme fırsatını bulduğumuz bu “lezzetli” uygulama artık, daha dar bir kapsamla da olsa, Premium Economy yolcularının da hizmetinde.

Uçak İçi Eğlence ve Hizmet

Singapore Airlines_Pemium Economy_IFE_screenYeni sınıfta, yüksek çözünürlüklü 13,3 inç boyutundaki ekranlar ve ses engelleyici kulaklıklar kullanılmış.

Sistemin kontrol kumandasının üzerinde, dokunmatik bir ekran yer alıyor.

David Flynn, IFE sisteminin içeriğinin yeterli düzeyde olduğunu belirtiyor.

Biri öndeki koltuğun sırt bölümünde, diğeri kolçağın arka tarafında olmak üzere, her yolcu için iki adet USB girişi ayrılmış. Öndeki koltuğun sırtındaki USB girişi yüksek güce sahip ve dizüstü bilgisayarların şarj edilmesinde rahatlıkla kullanılabiliyor.

USB girişinin hemen yan tarafında bulunan eşya koyma yerleri, tablet PC ve akıllı telefon gibi cihazlar şarj edilirken bir hayli faydalı oluyor.

Premium Economy Class bulunan uçaklarda, internet bağlantısı da mevcut.

Ama fiyatlar adeta ateş pahası. 5 MB veri için 6 USD, 30 MB veri için ise 29 USD ödeme yapılması gerekiyor.

Bu yeni sınıfta seyahat edenler, özel tasarlanmış konfor paketlerinin de sahibi oluyor. Fakat paketin içerisinde sadece diş macunu, diş fırçası ve bir uçak çorabı bulunuyor.