Etihad’ın Almanya’daki Davasında Karar Çıktı

Etihad_hostess_cabin crewEtihad Airways’in Almanya’daki hukuk mücadelesinde ilk karar geldi.

Alman mahkemesi, Etihad ile airberlin arasında yapılan codeshare anlaşmasının uluslararası hatları kapsayan bölümünün devamı yönünde karar verirken, söz konusu anlaşmanın Almanya iç hatlarına ilişkin olan kısmını iptal etti.

Yani neticede, taraflar arasındaki codeshare anlaşması çerçevesinde bulunan 31 hattan 26 tanesinde işbirliği devam ederken, geri kalan beş iç hat hattı kapsam dışında bırakıldı.

Ancak Etihad için kısmî bir zafer olarak yorumlanan bu mahkeme kararı, içerisinde bulunduğumuz kış tarifesinin sonuna, yani 27 Mart 2016 tarihine kadar olan dönemi içeriyor.

Bununla birlikte, kararın gerekçesinin 2000 yılında Almanya ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan sivil havacılık anlaşmasına dayandırılıyor oluşu, Etihad ile airberlin arasındaki codeshare anlaşmasının kış tarifesi sonrasında da devam edeceği şeklinde yorumlanıyor.

Alman Ulaştırma Bakanlığı’nın, mahkeme kararını ve gerekçesini inceledikten sonra, ne şekilde hareket edeceğini belirleyeceği vurgulanıyor.

Etihad’ın Almanya Macerası

30 Aralık 2015 tarihinde, Etihad ile airberlin arasındaki codeshare uçuşlarıyla ilgili kararını açıklayan bir Alman mahkemesi, 31 hatta yapılmakta olan codeshare uygulamasının iptaline hükmetmişti.

Mahkeme kararına göre Etihad ve airberlin, 16 Ocak 2016 tarihinden itibaren, belirtilen 31 hattaki codeshare uygulamasını sistemlerinden kaldırmak zorundaydı.

Bu önemli gelişmeye ilişkin bir açıklama yapan Etihad Airways, rekabeti ve yolcuların sahip olduğu seçenekleri azaltan bu kararın önemli sosyal etkilerinin ve Alman ekonomisine zararının olacağını vurgulamıştı.

Almanya’dan gelen bu kritik karar üzerine Birleşik Arap Emirlikleri’nin milli havayolu Etihad harekete geçmiş ve Alman Mahkemesi’nin, airberlin ile ortak olarak gerçekleştirdiği 31 uçuşun iptaline yönelik aldığı karara itiraz ederek, konuyla ilgili yasal süreç başlatmıştı.